Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия, чието предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса. Това се посочва в информация от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО) във връзка с публикация във в. "Катимерини", в която се твърди, че България е поискала гръцки самолети за охраняват небето, предава БТА.

В този контекст и в съответствие с приетите решения за гарантиране на сигурността на източния фланг на НАТО e възможно гръцките Военновъздушни сили да изпълняват задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на Република България в допълнително уточнен период от време, посочват от МО. Съобразно установения процес на разпределение на съюзните усилия за гарантиране на сигурността, всяка държава членка определя на доброволен принцип приноса си за реализирането на мерките за усилена бдителност на Алианса.

Същевременно българските Военновъздушни сили (ВВС) ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS) и защита на националното и съюзно въздушно пространство. При необходимост изпълнението на задачите от гръцките ВВС ще се извършва от летища на територията на Република Гърция, информират от МО.

Съвместното изпълнение на тези задачи от ВВС на България и Гърция ще повиши способността на българската бойна авиация да действа интегрирано със силите на съюзниците и да осъществява двустранни презгранични операции, в обхвата на действащите междудържавни споразумения.

На 5 декември миналата година приключи съвместна мисия по усилена охрана на въздушното пространство, изпълнявана в продължение на един месец от Военновъздушните сили на България и на Кралство Испания. Българските и испанските изтребители изпълняваха съвместно задачи по охрана на въздушното пространство от 14 ноември. Мисията тогава беше в изпълнение на мерките за гарантиране на сигурността на съюзниците от Алианса и на задачите в Постоянно действащия план за противовъздушна и противоракетна отбрана в Интегрираната система на НАТО.