"Всички скърбим, това е голяма загуба. Патриарх Неофит беше истински свещеник! Голям приятел на Русия. Нашата църква скърби заедно с българите и българския народ". Това заяви посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова, която е в храм-паметника "Свети Александър Невски", за да отдаде почит на Негово Светейшество, съобщи Нова телевизия. 

Тя посочи, че патриархът на Русия и Москва Кирил няма да може да присъства на погребението на Неофит. "Първо, никой не е поканил патриарх Кирил. В момента той се среща със сръбския патриарх и имат общи мероприятия. Ще присъства представител на патриарха - митрополит Западноевропейски Нестор. Той вече е тук", заяви посланик Митрофанова.

Руският посланик определи като огромна провокация присъствието на украинския духовен лидер Епифаний. "Това не е просто напрежение, а огромна провокация и спрямо Българската църква включително. Тяхната църква не е призната от Българската", подчерта Митрофанова. 

По-рано митрополит Антоний каза, че няма нищо притеснително в присъствието на представител на Украинската православна църква на опелото.

Той ще присъства молитвено, но няма да вземе участие в церемонията, тъй като Българската православна църква все още не е признала автокефалията на Украинската православна църква.

По думите на митрополит Йоан руският патриарх единствен не е получил реда за опелото, което било деликатната разлика с другите.