Ако Конституцията не се промени във вида, който сме обещали, ключови министри от правителството, включително правосъдния", ще подадат оставки, каза днес пред bTV депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев. Според него до момента такива индикации няма.

"С регулаторите трябва да има ясен механизъм, който да не позволява това, което се случи с НЗОК, да се случва отново. Трябва да има подбор на тези хора. До момента партиите предлагаха различни кандидати. Понякога се оказва, че се избира най-малко нехаресваният кандидат. Трябва да има ясни критерии. Регулатори в момента няма. Това беше една от заявките, с които отидохме на избори", коментира Мирчев. 

"Надявам се регламентът да бъде готов бързо. Алтернативното мнозинство на ГЕРБ е "Възраждане". Избирателите на "Възраждане" трябва да знаят, че по подаден знак на ГЕРБ "Възраждане" гласува. То това се случи. Проблемът не е ГЕРБ. Те си имат политическа цел и си я преследват. Проблемът е реакцията на "Възраждане". Мандатът на подуправителя на НЗОК е до 2028 години. Става дума за 8 млрд. лева на година. Когато се избира този подуправител, "Възраждане" се оказва "златен пръст", коментира той.

Мирчев добави, че КЕВР, Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за финансов надзор са с изтекли мандати.

"Това е заявка и на премиера Денков, и на министъра на правосъдието Атанас Славов. Ако Конституцията не бъде приета под тази форма, да, ключовите министри подават оставка. До момента такива индикации по отношение на Конституцията няма", каза Мирчев.

"ДПС не е партньор. Трудно ми е за ГЕРБ да говора като за партньор. С ГЕРБ подкрепяме правителство, което няма алтернатива. Без ДПС промените в Конституцията няма как да минат. За промени в Конституцията трябват 160 гласа. Ако някой си мисли, че ДПС може без тях да приемем определени конституционни промени, се лъже. Няма с кого. "Възраждане" няма да ги подкрепят", подчерта народният представител от ПП-ДБ.

Според него в управлението на регулаторите всички парламентарни сили имат представители.

"Това винаги е било така. Никога в регулаторите са били представители само на управляващата сила. Не е коментирано дали те ще подпишат механизма за назначаване на управлението в регулаторите. Делян Пеевски коментира доста неща. Може и БСП да имат представител в регулаторите. Темата е, че регулаторите трябва да работят като регулатори. Давам пример - когато един премиер иска да построи "Турски поток", той да не звъни на шефа на КЕВР и да му кажеш - "Ще ми одобриш "Турски поток". Шефът на КЕВР трябва да му каже - не можем да построим "Турски поток", защото първо, второ..", коментира Мирчев.

ДПС са много адекватни по отношение на руското влияние в България, заяви Мирчев. На въпрос на водещите за блокадата на Росенец и къщата на Ахмед Доган там Мирчев отговори, че разграждането на политическия модел, който е позволил това, ще стане с промяната на Конституцията, която ДПС обещават да подкрепят.

"На г-н Пеевски на къщата му на ул. "Каменец" в Горна Баня аз съм му лепил плакати, а неговата охрана ме е гонила. Тези хора, които сме в управлението, не сме станали по-различни. Искали сме доверие на изборите, за да разградим този модел. В Народното събрание има такава степен на осъзнаване, че повече така не може. Чудо няма как да стане с 63-ма депутати, но мога да ви кажа, че всички те са железни и те ще направят всичко възможно такъв модел повече да не съществува", посочи той.