До края на януари ще има яснота с колко ще бъдат увеличени заплащанията на всички военнослужещи зад граница, като първоначалните разчети показват увеличение с 50%. Това съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по време на традиционната видеоконферентна връзка с контингентите от въоръжените сили, участващи в мисии и операции зад граница, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО).

През септември Димитър Стоянов проведе среща с българските военнослужещи, които участват в операцията на Европейския съюз (ЕС) в Босна и Херцеговина. На нея военнослужещите поставиха въпроси, свързани с командировъчните, които получават за участието в операцията в Босна и Херцеговина. Стоянов пое ангажимент да направи всичко възможно в рамките на своя мандат за тяхното актуализиране.

"През тази година България увеличи участието си в мисиите на ЕС и НАТО на Балканите, с което още веднъж показваме нашия ангажимент към сигурността в региона", каза министърът. Към настоящия момент близо 150 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България участват в мисии и операции зад граница, допълват от МО.

Снимка: Министерство на отбраната

"Благодаря ви за приноса за овладяване на ескалацията на напрежението в Косово, за поддържането на мира и сигурността в Босна и Херцеговина, за практическия принос към усилията на Алианса в борбата с тероризма и изграждането на капацитет в Ирак. Изказвам своята признателност за това, че освен традиционните задачи по опазване здравето на личния състав на мисията на ЕС в Мали, вие - медиците ни там, получавате и изпълнявате, и други важни, хуманитарни задачи", заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той подчерта положителната оценка за извършената работа от българските контингенти, която получава от командванията на всички мисии.