От новия бюджет за 2023 г., когато бъде подготвен, както е по Конституция, от Министерския съвет и внесен в Народното събрание, очаквам да се осигурят средства за нормалното развитие на образователната система, поне в размерите, които са достигнати през текущата година. Това каза пред журналисти служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, който участва в Националния форум "Училищата с иновации за бъдещето", организиран от Министерството на образованието и науката в НДК.

Всички снимки от събитието ВИЖТЕ ТУК >>

Той уточни, че към момента не може да каже колко процента от брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъдат отделени за образованието и науката през 2023 г., тъй като трябва да се види окончателният вариант на бюджета, за да може точно да се изчисли съотношението.

Зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова, служебният министър на електронното управление Георги Тодоров и служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов (отляво надясно)

Снимка: БТА

На въпрос дали ще има повече пари за учителите за заплати, министър Пенов каза, че средствата за персонала, които се планират в бюджета по единната бюджетна класификация, се организират така че да се отчита нарастването на трудовите възнаграждения в целия бюджетен сектор. "Специално за учителите има една разпоредба в Закона за предучилищното и училищното възпитание, която изисква регулиране на средствата за заплати на учителите в съответствие с процесите, които са в икономиката. Но трябва да имаме и окончателните разчети, защото това е свързано с нарастването на трудовите възнаграждения в Регионалните управления на образованието, в Министерството на образованието и науката, защото има имаме един дисбаланс, който се наблюдава от нарасналите средства за трудови възнаграждения на учителския персонал, на директорите и на хората, които работят и подпомагат тази дейност. Има една неблагоприятна тенденция, че хората напускат Регионалните управления на образованието, търсейки място в учителската работа", заяви министър Пенов.

Снимка: БТА

Той отново уточни, че с конкретни числа за бюджета сега не може да се ангажира, защото сме в бюджетна процедура и предстои обсъждането на акта в Министерския съвет. "По Конституцията и по Закона за публичните финанси бюджетната инициатива е на Министерския съвет, като колективен орган. Когато видим конкретните разчети, можем в подробности да правим анализ", заяви служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

Снимка: БТА