"Министерството на вътрешните работи на Северна Македония продължава с действия, които българските дружества в страната описват като репресивни", каза служебният министър на външните работи Николай Милков на пресконференция в сградата на ведомството. "Викат се хора на разпити, вместо да се търсят виновните", каза още той.

По думите му няма резултат по търсене на виновни и наказани хора, "което създава чувство на безнаказаност и на атмосфера на страх в българите там".

Според него институциите на Северна Македония не се съобразяват с променената динамика в двустранните отношения и с ангажиментите, които страната е поела към Европейския съюз и България. "Позитивният подход на двете външни министерства не се превръща в последователна политика нито дори в отделни положителни действия на което и да е друго ведомство на Северна Македония", смята министърът, цитиран от БТА.

Поискана е информация за хода на разследването на инцидентите срещу клубовете, които носят характерните белези на престъпления от омраза и следва да се третират като такива. В понеделник прокуратурата в Битоля съобщи, че и други лица ще бъдат разпитани по сигнала за разпространение на ксенофобия и расизъм, свързано с културния клуб "Иван Михайлов".

Николай Милков отбеляза, че ротационното председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа през следващата година се поема от Северна Македония.

Той добави още, че в рамките на тази година стокообменът между България и Северна Македония ще надхвърли един млрд. лв.