Министърът на външните работи Теодора Генчовска ще посети утре Украйна с колегите си от балтийските държави - Литва, Латвия и Естония. Това съобщават от МВнР.

Министрите ще се срещнат с представители на украинските власти и на специалната мисия на ОССЕ в страната.

Основната цел на съвместното посещение е да се изрази подкрепа към Украйна във връзка с предприетите от Русия действия в нарушение на Минските споразумения и международното право, се посочва в съобщението.

България признава и напълно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници, заявяват от МВнР.

Два дни по-рано Генчовска беше на среща в Мюнхен, където обяви, че българската държава застава плътно зад Украйна. Тя потвърди, че страната ни е готова да се присъедини към пакета от серизни санкции, който може да бъде приложен от ЕС във всеки един момент.

В Мюнхен външният ни министър е подкрепила и лидера на опозицията срещу Александър Лукашенко в Беларус - Светлана Тихановска.

"По време на среща с министъра на външните работи на България благодарих за включването в кампанията за солидарност с Беларус. България има опит в успешния преход към демокрация, от който се нуждаем и ние. Обсъдихме дипломатическата помощ за Беларус", написа Тихановска в "Туитър" след срещата.