Председателят на Демократичната партия на социалистите и настоящ президент на Черна гора Мило Джуканович ще подаде оставка от партийния пост, съобщи черногорската национална телевизия, цитирана от БТА.

На балотажа на президентските избори в неделя ветеранът Джуканович спечели 40% от гласовете, като бе победен от сравнително новото лице и бивш министър на икономиката Яков Милатович, който получи подкрепата на 60 на сто от гласувалите.

За първи път от три десетилетия Джуканович няма да изпълнява важна функция в Черна гора - президентска или премиерска, а сега напуска и поста лидер на партията, която ръководи от 1998 г., отбелязва телевизията.

Черногорското издание "Виести" информира, че днес ще се състои заседанието на Главния съвет на ДПС, на което ще бъде избрано новото ръководство.

"В тези избори ме водеше моята отговорност към страната и необходимостта да защитя националната чест на Черна гора и черногорците, заедно с всички хора, които следват политиката, която олицетворявам за дълъг период от време, и мисля, че го направихме това", каза Джуканович в изборната нощ в неделя, след като претърпя поражение на изборите.

Той е начело на ДПС от 25 години и е информирал съпартийците си за своето решение, отбелязва телевизията.

Неговият мандат изтича на 21 май, като още в средата на март обяви, че ще се оттегли от поста лидер на ДПС.

След като миналата година две правителства бяха свалени с вот на недоверие, а след това не бе постигнато споразумение кой да бъде нов премиер, Мило Джуканович насрочи предсрочни парламентарни избори на 11 юни.

Дълги години ДПС беше безспорната и най-силна партия в черногорската политика. Под ръководството на Джуканович партията поведе страната към възобновяване на независимостта чрез референдума за отделяне от Сърбия през 2006 г. Джуканович въведе страната в НАТО, а отношенията със Сърбия внезапно охладняха след решението на Черна гора да признае независимостта на Косово, отбелязва телевизията.

До парламентарните избори през август 2020 г. ДПС самостоятелно или в коалиция имаше парламентарно мнозинство и съставяше правителства. Макар след тези избори партията да бе най-силната, тя не можа да състави парламентарно мнозинство, а следователно и правителство, така че обединените опозиционни сили съставиха кабинет.

Решението на Джуканович да подаде оставка от поста председател на ДПС последва ден след обявяването на новината, че министерството на екологията, пространственото планиране и урбанизма е наредило на Джуканович да разруши, както бе посочено, незаконни сгради в черногорския град Никшич, защото не отговарят на общинския градоустройствен план.

Информацията бе обявена от движението УРА, чийто председател е служебният премиер Дритан Абазович.

Неда Ивович, адвокат на Джуканович, определи това решение като "правно насилие".