Румен Гечев от БСП разкри в студиото на "Още от деня" по БНТ, че министерските постове в новия кабинет вече са разпределени по формула - според тежестта на всяка една от партиите в следващото Народно събрание.

Така преговарящите са се разбрали 8 министерства да са за "Продължаваме промяната", 4 - за БСП, 3 - за "Има такъв народ" и 2 - за "Демократична България".

Коментарът на левицата е, че по време на дискусиите с останалите три партии е било постигнато съгласие по редица въпроси, но остават и такива, които са спорни. По тях според БСП предстоят допълнителни разговори и лидерска среща. На срещата с работните групи днес Корнелия Нинова е обявила, че трябва да има писмено коалиционно споразумение с ясни и конкретни политики.

Кои са спряганите имена за министри?

bTV пък съобщава най-спряганите имена за министри в медиите.

Сред тях са Кирил Петков на позицията министър-председател, Асен Василев за финансовото министерство. Министър на вътрешните работи Бойко Рашков и министър на образованието акад. Николай Денков са имената от служебния кабинет, за които се говори най-упорито, че ще продължат работата си и в редовно правителство. Денков дори взе участие в разговорите по тема "образование".

Медийни спекулациите посочват като възможност служебният премиер Стефан Янев да поеме отново отбраната. Той беше вицепремиер с ресор отбрана в първото служебно правителство на Румен Радев. Янев публично подкрепи политическия проект на колегите си Василев и Петков. Възможно е обаче военното ведомство да получи Теодора Генчовска от "Има такъв народ", която двукратно беше номинирана за позицията.

Служебният министър Георги Панайотов със сигурност обаче няма да влезе в състава на новото правителство, защото се готви за дипломатическо назначение.

От "Продължаваме промяната" публично открито са посочвали като варианти за министри Даниел Лорер за външното министерство и за транспорта Николай Събев.

"Не е изключено г-н Янев да остане министър-председател. Става въпрос за много шарена бъдеща коалиция", каза днес Владислав Панев от ДБ.

Предстои обаче преговорите за личностите в кабинета да влязат в решителна фаза в следващите дни, след като лидерите изчистят спорните въпроси, останали след консултациите на работните групи. Участниците в преговорите очакват да има правителство до края на годината.