Все още текат преговорите на Европейската комисия с компанията "Пфайзер-Бионтех", която произвежда и доставя по договора с Брюксел ваксините срещу COVID-19, но в позицията на фирмата има отстъпление. Ако това стане факт, то България ще си спести поне 50% от сумата, която трябва да плати по заявените още над 8 млн. дози, от които нямаме потребнвост, както вече информирахме Брюксел официално.

"Върви се към леко отстъпление от страна на "Пфайзер-Бионтех", може да се отиде към 50% и да се спести огромен финансов ресурс", каза по време на парламентарния контрол здравният министър Асен Меджидиев в отговор на депутатката от "Възраждане" Маргарита Генчева.

По думите на министъра, ако успеем да договорим намаляването на дължимите по договора средства за ваксини, ще получим и намален брой дози - само около една пета от тях. Освен това доставянето им ще бъде на разсрочено плащане, обясни на депутатите Меджидиев. Мандат на ЕК ще дадем само за това нещо, при условие, че следващите години е прекратен изобщо договорът", подчерта служебният министър на здравеопазването.

До момента страната ни е платила за ваксини против коронавирус общо около 346 млн. лв., унищожили сме такива с изтекъл срок на стойност около 34 милиона, а до края на тази година предстои унищожението на още 369 хил. дози с изтекъл срок на годност, които струват 11,8 млн. лева.

Дарявали сме излишни ваксини, купени от нас, на Бутан, Северна Македония, Бангладеш, Босна и Херцеговина, и Иран, общо около 3, 6 млн. дози. От началото на пандемията до момента са ни били доставени близо 14,5 млн. дози COVID-ваксини, от които сме използвали само 4,6 млн. дози. Меджидиев обясни, че сключеното от ЕК споразумение с компанията, която произвежда ваксината, е под белгийска юрисдикция и се урежда по законите на Белгия.

България е заявила неколкократно, че настоява да се прекрати договорът или да се намалят драстично количествата без изплащане на финансови обезщетения, каза здравният министър и припомни, че общо 10 държави членки изпратиха писма до европейския комисар по здравеопазването, с които призовават да предоговорят условията за споразумението, като бъдат намалени количествата ваксини, съобразно реалните потребности на всяка държава.

България е представила пред ЕК позицията, че към момента реално необходимите дози ваксини за нашата страна са равносилни на нула, заяви Асен Меджидиев.

"Благодарим за твърдата ви позиция за отстояване на българския национален интерес", заяви, доволна от отговора, депутатката от "Възраждане" Маргарита Генчева.