Медици от "Пирогов" ще работят в центрове за извънболнична помощ в морските курорти. Това каза пред журналисти директорът на Регионална здравна инспекция - Бургас Георги Паздеров след подписването на днешния Меморандум за сътрудничество между Министерството на здравеопазването, Министерството на туризма, болница "Пирогов", Област Бургас и общините Созопол, Приморско и Царево.

Министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев посочи, че ще се прецени допълнително колко екипа ще са необходими и припомни, че миналата година в морските курорти са били изпратени осем екипа от "Пирогов".

Здравният министър Асен Меджидиев

Снимка: БТА

Министърът на туризма в служебния кабинет Илин Димитров каза, че няма как да се прави туризъм без да има качествена здравна грижа и изрази надежда, че подобна инициатива ще има и в Североизточна България. По думите му това е голяма стъпка към развитието на медицинския туризъм. Министър Димитров награди министър Меджидиев с почетния знак на Министерството на туризма.

Министърът на туризма Илин Димитров

Снимка: БТА

През лятото броят на жителите и туристите в област Бургас достига до 2,2 млн. души, посочи областният управител на Бургас Мария Нейкова и благодари за откриването на филиал за спешна медицинска помощ в Приморско.

Областният управител на Бургас проф. д.н. Мария Нейкова

Снимка: БТА

На 24 май, когато се отбелязва и празникът на Приморско, общината ще получи дарение компютърен томограф, пое ангажимент директорът на "Пирогов".

Изпълнителният директор на Пирогов д-р Валентин Димитров

Снимка: БТА

Меморандумът предвижда сътрудничество за по-добро здраве и социално благополучие. Фокусът ще бъде върху подобряването на детското и майчиното здравеопазване, на профилактиката, към намаляване на здравните неравенства, подобряване на достъпа до диагностика и качествено лечение и др. Меморандумът е за три години, с възможност за подновяване.