Концентрацията е думичката, с която може да се опише българският медиен пазар днес. Целта на този процес е отстраняването на критичните гласове преди предстоящите догодина парламентарни избори, пише кореспондентът на изданието в Прага Рудолф Херман.

Според местните наблюдатели в България има концентрация на значими медии в ръцете на компании, близки до кабинета на Бойко Борисов. Сайтът "Новините" (става дума за малък англоезичен сайт, свързан с Максим Бехар - бел. ред.), който цитира "Бивол", съобщи, че министър-председателят е оказал натиск върху Любомир Павлов от "Медийна група България холдинг" да продаде вестниците "Труд" и "24 часа" на "Нова българска медийна група" на Ирена Кръстева и нейния син Делян Пеевски, който е депутат от ДПС.
За двамата се смята, че имат добри отношения с управляващите, цитира статията БГНЕС. 

Според "Бивол" Борисов е дал на Павлов да избере: или продава вестниците или го чака затвор. Павлов заедно със своя партньор фармацевтичния бос Огнян Донев бяха обвинени в пране на пари в началото на лятото и във връзка с купуването на "Труд" и "24 часа" от германската ВАЦ, която напусна българския пазар през 2010 година. Донев бе обвинен и в избягване на плащането на данъци в големи размери.

Ако двата вестника попаднат в ръцете на "Нова българска медийна група", тя ще има почти пълен монопол в печата, категорични са от "Нойе Цюрихер Цайтунг".

Според швейцарското издание "Сега" и "Капитал" са единствените печатни издания, които удовлетворяват по-взискателната аудитория. Българските издания често се използват от техните собственици за защита на техния бизнес и срещу съперниците им, пише още авторът.

Брюксел вече изрази своите притеснения чрез еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус, която ще посети България през септември. Тя ще повдигне пред властите въпроса за процесите в медийното пространство. България се свлече от 35 на 80 място днес в рейтинга на "Репортери без граници". 
 
Миналата седмица излезе друг анализ на "Нойе Цюрихер Цайтунг", според който в България се управлява недемократично. "Липсата на уважение към ценностите на демокрацията се корени в наличието на определен тип политическа култура, която издига в култ безскрупулното прокарване на лични интереси, а счита за проява на слабост усилията за постигане на политически компромис", пишеше в тази статия.
 


"Медийна група България Холдинг" ще бъде управлявана от досегашния си вицепрезидент Венелина Гочева, съобщи БТА. Това става, след като неотдавна Любомир Павлов се оттегли от управляващия пост заради повдигнатите му обвинения. Гочева ще бъде управител на всички компании в групата. Редакционната политика на изданията ще бъде ръководена от журналистически борд, който ще оглавява също тя, а членове ще бъдат главните редактори на "Труд" - Светлана Джамджиева, на "24 часа" - Данка Василева, и на "168 часа" - Борислав Зюмбюлев, както и ръководителите на останалите издания на групата.