Мистериозна болест е повалила масово членове на секционни комисии в Монтана и Хасково и е наложила замяната им с такива, които не са минали обучение. А герои от "старите ленти", компрометирали предходни избори, отново са в комисиите. Такава равносметка направи тази сутрин при старта на изборния ден членът на Обществения съвет към Централната избирателна комисия Стоил Цицелков пред bTV. Проблеми има и с машините - отпечатват празни бюлетини. Заради недоглеждане на членове 2 от секционните комисии в Димитровград пък погрешка днес си размениха машините за гласуване.

"Герои от камерите" пак ще броят бюлетини

"Изборният ден започна в рамките на очакванията, но не можем да кажем, че всичко е нормално - отново има секции, които не отварят навреме, има хора, които не са се явили. Вчера проблеми имаше в Хасково и Монтана. Това винаги се случва, а можеше да не се случи", коментира Цицелков, който е и член на Обединението за честни избори (ОЧИ).

Вчера стана ясно, че поне 30 на сто от състава на комисиите в районите Хасково и Монтана са заявили, че са болни, поради което днес няма да се явят на работа.

"Забавянето се дължи на слабата мотивация, на слабото чувство на отговорност. И на тези избори сега ще ни посрещнат членове, които се справяха много лошо, членове, които гледахме на камерите. Те не само, че не са наказани, но отново ще бъдат част от администрацията", посочи Цицелков.

Много от партиите не се съобразиха с призива на ЦИК да не избират за членове на комисии компрометирани личности. В закона този въпрос изобщо не се разглежда.

Според Цицелков допълнителното заплащане от 25 лева за всеки член на СИК, предал протоколи без грешка, няма да проработи.

"Има две философии - на пръчката и на моркова. Сега има "морков" и ако се явят на обучение, но те не се явяват. За Хасково знаем, че около 40% от членовете на СИК са подменени с такива, които не са минали обучение. За съжаление партиите дори не са длъжни да ни дадат отчет защо го правят", посочи Цицелков.

По-вероятно е неподготвените членове на комисиите да сгрешат при попълването на протоколите.

Масова подмяна на членове на СИК и Благоевград

Масова подмяна на членове на секционни избирателни комисии в последния момент и неработещи машини, така започна изборният ден в област Благоевград. До началото на изборния ден са сменени близо 500 човека, като повечето от тях не са преминали обучение, предаде БНТ.

Молби за подмяна на членове са получавани буквално до началото на изборния ден. Проблемът започна още вчера, когато десетки се отказаха от ангажимента си за провеждане на днешния изборен ден. Причината - големия обем работа заради провеждане на избори две в едно с преференциално гласуване, казаха от РИК. Най-много членове на секционни избирателни комисии са били подменени в Петрич - повече от 110 човека.

От РИК се опосавят, че много от новите членове не са наясно какви задължения имат и това ще се окаже проблем:

"Партиите подават нови имена, които не са минали обучение. Ние имаме вече около 20% състав на секции, което въобще не са минали обучение и са сменени в последните два дни. Да се надяваме, че ще се справят изобщо с изборния ден. Времето им е накрая като ангажимент", каза Мартин Бусаров - председател на РИК-Благоевград.

"За пръв път имаме избори две в едно, които са преференциални. Никога не е имало. Повечето от тях не са минали тези обучения и това ще ни създаде проблем при обработката довечера на протоколите заедно с колегите от информационно обслужване", каза Исмет Узунов - секретар на РИК.

От Петрич обаче нямат притеснения.

"Имаме промени в самата комисия. Те са преминали обучение през изминалата седмица, в различни часови пояси през деня. Малко по-тегаво е, но в движение написване нещата. Предполагам, че ще се справим както друг път", каза Илия Андонов - секретар на секционна избирателна комисия в Петрич.

Проблеми с машините за гласуване - излизат празни бюлетини

Десетки машини дефектирахав в страната и чужбина до обяд  - 40 в страната и 2 в чужбина - в Цюрих (Швейцария) и в Текирдаг (Турция).

Има проблем с машините във всички общини в София област. Един от проблемите е, че не работи флаш паметта, съобщи секретарят на Районната избирателна комисия Екатерина Клечкова - Димитрова пред БТА.

Машините не изкарват точни разписки. Преустановено е машинното гласуване в секции в общините Самоков, Пирдоп и Ботевград. 

В София до момента има 10 машини, които са дали дефект. Най-често те печатат празни бюлетини.

В случаите, в които машините отпечатват празни или непълни бюлетини гласоподавателите ще могат да гласува повторно, но на хартия. Това обаче трябва да се случи преди избирателят да се подпише и да напусне изборното помещение, разпоредиха от ЦИК.

Констатирани са проблеми с машините за гласуване и в две секции в област Шумен - в квартал "Дивдидяво" и във Велики Преслав, както и в Хасково.

Машините пускат само една бюлетина, а гласоподовател е обявил, че е дал вота си и за двата вида избори. Засечен е и случай, при който машината е отпечатала празна бюлетина.

Празни бюлетини отпечатват машини и в Хасковско.  Проблемът за сега е установен в две секции - в Меричлери и Тополовград.

За ситуацията се разбра след сигнал на избирателка в Тополовград, която установила, че при направен избор да гласува и за двата вида избори, бюлетината за български парламент е отпечатана коректно, но за европейски депутати е отпечатана празна. Незабавно е съставен констативен протокол.

На жената ще бъде позволено да гласува повторно на евровота с хартиена бюлетина. Такова е и указанието на ЦИК. И в двете проблемни секции са извикани техници, които да отстранят проблема. Ако това не се случи, гласуването ще премине на хартия.

"Същият проблем е в община Меричлери. Имаме нечетливи бюлетини, което вече при двама избиратели се получава. По аналогичен случай сме процедирали и там. Разпоредили сме да се извика техника. Тези бюлетини да се прикрепят към един констативен протокол, да се опише случая, избирателя да се допусне на хартия", обясни Добромир Якимов - председател на РИК-Хасково.

Десет машини в изборни секции на територията на област Пазарджик също имат проблеми при отпечатване на една от двете бюлетини, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Антони Върбев. Има и намачкани от устройствата бюлетини. 

В 31-а СИК в Пазарджик е една от машините, които дават дефект. Нейният председател Станислав Младенов сподели, че проблем се получава през няколко гласувания. За всеки отделен случай той попълва съответно протокол, съгласно указанията на ЦИК. В други три СИК машините са спрели да работят, уточни още председателят на РИК-Пазарджик.

В една секция в Каварна е преустановено машинното гласуване с решение на Районната избирателна комисия - Добрич (РИК). От публикуваното на сайта на РИК решение става известно, че е настъпила повреда в специализираното устройство за машинно гласуване. Техникът на "Сиела Норма" АД е констатирал, че проблемът не може да бъде отстранен. В секцията е преминато на гласуване с хартиени бюлетини.

Съмнения за изборен туризъм във Варна

В няколко къщи във варненския квартал "Максуда" са регистрирани над 100 души по постоянен и настоящ адрес. Обитателите не живеят на въпросните гъстонаселени адреси, защото постройките са разрушени или са с малка квадратура.

Имотите не са обозначени с улица и номер. Някои от къщите са в окаяно състояние, като тази на улица "Доктор Селименски" №105, предаде БНТ. Справка на дирекция "Информационно и административно обслужване" показва, че на това място по постоянен и настоящ адрес са регистрирани 88 души.

По данни на районното кметство "Младост", обаче, на този адрес са регистрирани 114 души по настоящ адрес и 109 по постоянен адрес. Няма отговор от институциите защо има разминаване.

"Този адрес "Селименски" 105, като административен адрес вече не съществува. Няма как толкова хора да живеят на този адрес, защото няма и постройки. Самият адрес е заличен, но адресна регистрация имат тези хора, които е естествено, че не живеят там", каза Христо Христов, кмет на район "Младост".

От кметството твърдят, че проблемът е заради пропуски в закона.

"Ние сега, ако ги дерегистрираме тези 114 или 109 човека, трябва да търсим предходния им адрес, което е изключително трудно, даже невъзможно", обясни Христо Христов, кмет на район "Младост".

Много хора са регистрирани и в имот на улица "Доктор Селименски" №97 - 109 души по постоянен адрес и 126 по настоящ.

Жена, която живее от 15 години със семейството си в къща, която не е узаконена, недоумява как на нейния адрес може да има десетки регистрирани.

Адресите, на които има регистрирани повече от допустимия брой хора, са извършени преди промяната на Закона за гражданската регистрация, когато не се е изисквал документ за собственост или ползване на имота, обясниха от Община Варна. Проверка може да направят кметът на Варна и областният управител и да решат проблемът с регистрацията на хора на заличен вече адрес.