Шест партии влизат в следващото Народно събрание, ако предсрочните парламентарни избори са днес. Това показват данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс", проведено сред 1020 пълнолетни граждани в периода 30 юли-5 август по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Според изследването ГЕРБ-СДС са първа политическа сила. Те събират 22,4% от заявилите, че ще гласуват. 

"Продължаваме промяната" са на втора позиция с 19,1% подкрепа. Следват ги ДПС с 11,5%. БСП събира 10,9 на сто подкрепа. "Възраждане" е на пето място - с 8,4 процента. 

С десета по-малко е резултатът на "Демократична България" - 8,3 на сто. Не малък е процентът на тези, които все още не са решили за кого ще гласуват.

Под прага за влизане в 48-ото Народно събрание, но близо до границата е партията на бившия служебен премиер Стефан Янев - "Български възход" - с 3,9%, а формацията на Слави Трифонов - "Има такъв народ" събира едва 2,8 процента. 

Снимка: bTV Media Group

Ако в неделя има избори, 49% от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват. Колебаещите се са 14 на сто, а с един процент по-малко са тези, които със сигурност няма да упражнят правото си на вот.

Снимка: bTV Media Group

Днес в Централната избирателна комисия започна регистрацията на партии и коалиции за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. В първия ден обаче не се регистрира нито една партия.

Регистрацията приключва в 17 часа на 17 август. До края на август трябва да бъдат регистрирани кандидат-депутатските листи. В последния ден на август Централната избирателна комисия ще определи с жребий номерата в бюлетината. 

На последните предсрочни парламентарни избори се регистрираха 22 партии и 7 коалиции.