Доверието на българите към правителството е 20 на сто, сочи последното проучване на "Маркет линкс". Ако сега се проведат избори, отново ще ги спечели ГЕРБ с 22,8% от гласуващите.

Втори остават от ПП-ДБ с 18,9 на сто, следва ДПС - с 13,1%. Четвърти се редят от "Възраждане", на които проучването отрежда 11,1 на сто. БСП постига 7,2%, а ИТН - 4,7 на сто. Другите партии под чертата заедно събират 6,3%, а гласовете за "не подкрепям никого" са паднали до 2,6 на сто и вече не стигат за образуването на цяла парламентарна група.

"С 20% доверие се ползва кабинетът, като това не е висока стартова позиция, за който и да било кабинет, но от друга страна трябва да се имат предвид разбира се обстоятелствата, при които се случи това политическо развитие. А именно изключително високо политическо напрежение", коментира социологът Добромир Живков .

Резултатите са от националното проучване, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и "Маркет ЛИНКС", проведено сред 1012 лица над 18 г. в страната в периода 11 - 18 август 2023 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

"Това правителство за момента успява за тези два места все пак да поддържа макар и не високото ниво, с което стартира. Наблюдава се и успокоение у обществото. Намаляват хората, които казват, че държавата не се развива в правилната посока и то значително намалява. Тоест вече стигаме до някакви такива условно казано нива на успокоение на обществото ни", добави социологът по бТВ.

Доверието в институциите също бележи леко повишение от 9% вече имаме 11% по-висок рейтинг на Народното събрание, коментира социологът.

"Все пак парламентът работи и има перспектива да продължава да работи. Българите започват да виждат как институциите се задвижват и изпълняват своите функции макар с все още налични сериозни дефицити в много области", добави Живков.

"49-ото Народно събрание стартира много ниско с 9% доверие, но имаме развитие - до 11%. В този смисъл отново казвам, че се успокояват нещата и българите виждат как институциите се задвижват и вършат работата си".

На ниво доверие към личности президентът запазва водещата си позиция.

Според данните президентът Румен Радев е първи по доверие - с 41%, следват го вицепремиерът и ротационен премиер Мария Габриел с 25 на сто и министър-председателят Николай Денков, който има 23%.

"Президентът с 41% има най-висока степен на доверие, но тук все пак има условност, той се движи между разделение, различна е картината спрямо времето, когато беше преизбран. Президентът усилва у едни слоеве подкрепата, но с идеята, че сред едни печели, а сред други губи, се случва една поляризация", е прочитът на Живков. Според него "не е голяма изненадата, и двете политически фигури стоят еднакво, с някакво предимство на Габриел".

Снимка: бТВ

"Има специфики и нюанси. По настоящем президентът се движи около един паритет, условно казано. Тоест едно разделение в обществото има по отношение на неговата оценка. Трябва да припомним, че това е много различна картина от тази, която наблюдавахме да кажем около избирането на президента, когато отново имаше резултати от над 50%. В този смисъл, такъв един обществен консенсус по одобрението на президента изглежда изгубен. Държавният глава сред едни печели, но сред други губи. Той провокира някакъв вид поляризация, която изглежда започва да влияе доста по-сериозно", смята още социологът.

Двете фигури в новия тандем Габриел-Денков стоят от относително еднакво.

"Видимо е предимството на Мария Габриел, а това също е малко или много сигнал за това търсене на е позитивно развитие в българската политическа среда", обясни Живков.

Според него обществото започва да приема коалицията, която ни управлява.

"Въпросът е какво ще се случи на местните избори. Иначе като цяло напрежението сякаш спада, защото се вижда, че започват да се постигат резултати макар и в отделни области", каза още Живков.