Делото срещу председателя на българското национално движение "Русофили" и ръководител на политическата партия "Възраждане на отечеството" Николай Малинов, който е обвиняван в шпионаж, е предупредителен сигнал за онези, които не са съгласни с антируската истерия и които се застъпват за идеята за добросъседство с Руската федерация. Това се казва в изявление на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, разпространено днес, предаде ТАСС.

Захарова припомня, че следствените действия по отношение на Малинов, който е и последовател поборник на укрепването на дружбата и сътрудничеството между Русия и България, са започнали още през септември 2019 г.

"Тогава той беше арестуван, неговото жилище беше обискирано. Междувременно и досега не са обнародвани никакви доказателства за вината му", казва Захарова.

По думите й, създава се трайно впечатление, че около лидера на "Русофили" целенасочено се нагнетява нездрава атмосфера.

"Всички признаци говорят, че става дума да се даде ясен предупредителен сигнал на всеки, който не е съгласен с антируската истерия, която е обхванала "евроатлантическия свят", и на всеки, който се изказва за добросъседство с Русия", посочва Захарова.

За голямо съжаление, по думите на говорителката на руското МВнР, наложената от Запада конфронтационна логика в международните отношения продължава да заглушава всякакви зародиши на нормална логика, трезво и суверенно разбиране на истинските национални интереси.

"Остава да разчитаме, че правосъдието в някои страни няма да обслужва политически поръчки, да играе ролята на средство за разчистване на сметки с инакомислещите", заключава говорителката на руското външно министерство.