Българският еврокомисар Мария Габриел се срещна с председателите на футболните отбори от професионалната футболна лига на Испания "Ла Лига". Това е първа по рода си дискусия между европейски комисар и отборите в професионална футболна лига на държава членка. Акцент на срещата, в която се включи и президентът на "Ла Лига" Хавиер Табас, бе ролята на иновациите и новите технологии в спортния сектор и приноса на спорта и иновациите за конкурентоспособността на Европа.

Снимка: Официална

"Иновациите са движеща сила за спортния сектор, а много от тях биват прилагани първоначално именно в спорта. "Ла Лига" и испанските футболни отбори са пример как, въвеждайки в спорта високотехнологични иновации и средства за визуализация, новите технологии допринасят за бъдещето на футбола. Бъдеще, в което спортът и иновациите са тясно свързани и подпомагат конкурентоспособността на Европа", заяви Мария Габриел.

Българският еврокомисар открои ролята на европейски програми като "Еразъм +", чийто удвоен бюджет на стойност 470 милиона евро за направление "Спорт" ще позволи подкрепата на повече проекти и включване на повече спортни организации. "Искаме гражданите и младите хора да бъдат иновативни, да споделят идеите си и обсъждат как заедно да насърчим спорта и физическата активност. Това е целта и на Европейската среща на върха за иновациите и спорта, която ще проведем на 30-ти май", добави комисар Габриел. Срещата на върха ще обедини спортисти, треньори, иноватори и стартъпи, представители на спортни федерации и любители на спорта за дискусии относно ролята на иновациите и новите технологии в спортния сектор и насърчаването на Европейския модел на спорта.

Снимка: Официална

"Спортът е източник както на емоции, така и на творчество и вдъхновение. Днешната дискусия е силен сигнал за значението на европейските ценности и насърчаването им чрез спорта. Тези ценности са в основата на Европейския спортен модел. В диалог и сътрудничество, с амбиция и конкретни мерки можем да постигнем сближаване на света на спорта с иновациите", заключи Мария Габриел.

Снимка: Официална