Бойко Борисов обикновено спазва традицията да се обгражда с жени и да им поверява отговорните постове. Еврокомисарки, министърки, председателки на парламента, списъкът не е кратък.

Така се оказва и сега, когато лидерът на ГЕРБ предлага жена за премиер. Мария Габриел ще бъде едва втората министър-председателка след Ренета Инджова, ако кабинетът й получи подкрепата на пленарната зала. В политиката я въвежда бившата шефка на групата общински съветници на ГЕРБ в столицата Малина Едрева, с която се запознават в Бордо. Там Мария Неделчева от Хаджидимово учи политически науки, след като преди това е завършила "Български и френски език" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски. Магистратурата й е "Сравнителна политика и международни отношения".

Самата Мария признава, че Едрева е човекът, въвел я в политиката, а по-късно и в семейния живот - става кума на сватбата й с французина Франсоа Габриел от Страсбург, най-близък сътрудник на шефа на ЕНП Жозеф Дол по онова време и човек, също ангажиран професионално с европейските институции. Именно Дол е кумът на френско-българската сватба, а днес Габриел е освен еврокомисар, и първи зам.-председател на ЕНП.

Директните помощи за пчеларите, които успя да отвоюва по време на първия си мандат като еврокомисар дори й донесоха титлата "царица на пчелите". Борбата с фалшивите новини, защитата на личността в интернет пространството, образованието на бъдещето - все нейни каузи, които не забравя със смяната на мандатите. А каузата на правата на жените не е изпускала от фокуса си от самото начало на кариерата си в европейските институции.

Една от последните й инициативи е "Жените са новатори" - обяви я на 8 март тази година. Идеята е да се акцентира на постиженията на жените предприемачи в ЕС".

"С нея искаме да откроим таланта и силните страни на жените иноватори, защото те променят към по-добро света около нас. Надявам се инициативата да вдъхнови още много момичета и жени да показват, че обединени и с общи усилия можем да преодолеем предизвикателствата пред жените иноватори", казва еврокомисарката, която е само на 44 години, но вече има зад гърба си две еврокомисии - комисията "Юнкер" и комисията "Фон дер Лайен". В първия състав на ЕК беше еврокомисар с ресор цифрова икономика и общество, а сега отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

През 2013 г. беше избрана за "Евродепутат на годината". А кариерата й в европейските институции започва още от 2009 г., неизменно с ГЕРБ и ЕНП - първо евродепутат, после еврокомисар, заместник-председател на ЕНП Жени, заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент и на партията

Снимка: ЕК

Едно любопитно съвпадение в датите - точно на 10 май преди 6 години Мария Габриел е предложена за еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева, която тогава отива да оглави Световната банка. Решението за Габриел е първото, което вземат в първия си работен ден министрите от кабинета "Борисов 3".

"Излъчваме най-силната кандидатура за български еврокомисар. Мария Габриел е европейски депутат от 2009 година. Тя е била член в Европейския парламент на някои от най-важните комисии, откъдето много е помагала на България.", казва тогава вицепремиерката Екатерина Захариева.

А в интервю преди време самата Мария разказва пред Кирил Вълчев, тогава още в Дарик радио, защо чете "Стопанката на Господ" на Розмари Де Мео - книгата й доказва колко важен е коренът за всеки. "Това е моята сила, изворът на моята сила е България и това искам да покажа на Европа", обяснява Мария Габриел.

С днешна дата българката, която дори предложението за брак получава на работното си място - съпругът й Франсоа го прави на входа на пленарната зала в ЕП, не крие признанието си към лидера на ГЕРБ. "Този, който ме направи политик, е премиерът Бойко Борисов. Искам да му благодаря като на човек, той е този, който ми даде доверието си", каза преди време в интервю по бТВ еврокомисарката.

Самият Борисов пък още вчера, без да назове името й, я описа: "Ще предложим безспорен премиер. Във всички случаи - умен, красив, образован, интелигентен, езиково знаещ много повече от ПП". Така бившият премиер я постави една летва по-високо от политиците в ПП, които обичат да изтъкват харвардските си дипломи. А още през 2019 г. Борисов каза за нея: "Подкрепих кандидатурата на Мария Габриел за заместник-председател на ЕНП. Тя е изключително подходяща за поста и съм сигурен, че с нейните качества ще помогне на партията и на Европа". Сега вече е преценил, че с нейните качества Мария Габриел ще убеди политическите опоненти, че трябва заедно да работят за страната си - колкото и някои от тях да подхождат предубедено към този опит. А най-трудно да й откажат, откъм аргументи, ще бъде  за съпартийците й в ЕНП - ДСБ, на които се явява и партиен шеф.

Снимка: БТА