Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна със заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова, съобщиха от българското ведомство. Еврокомисарят е в България по покана на Мария Габриел за участие в първата годишна среща на Балканския конституционен форум.

Тема на разговора на Мария Габриел с европейски представители отново бе присъединяването на България към Шенгенското пространство. "Благодаря на Европейската комисия за изразената силна и последователна подкрепа за приемането на България в Шенген. Посланието е ясно и еднозначно - България трябва да бъде в Шенген."

Mария Габриел припомни, че през м. септември т.г. Европейската комисия е взела решение за прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка за България. "Правителството продължава своята активна работа по изпълнението на препоръките от годишния доклад по върховенството на правото за 2023 г. Благодаря на Европейската комисия за решението за прекратяване на действието на Механизма за сътрудничество и проверка. Това е признание за усилията на правителството и устойчивостта на извършените реформи".

Вицепремиерът отбеляза, че ключов приоритет на правителството е продължаването на правосъдната реформа. Важни в тази област са конституционните промени. Мария Габриел сподели, че проектът на промени в Конституцията е консултиран с Венецианската комисия и становището ѝ ще бъде взето под внимание в рамките на процедурата.