Не бива да подхождаме към ситуацията с излишен оптимизъм. Познавайки европейските партньори, познавайки вътрешнополитическата ситуация в частност в две от страните, изразявали своите съображения, да се изразя дипломатично, ние трябва да продължим да говорим с резултати, с факти и да бъдем част от глобалния проблем с миграцията. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в предаването "Още от деня" в ефира на БНТ по повод гласувания днес нов призив на Европейския парламент (ЕП) за приемане на България и Румъния в Шенген.

Тя изрази благодарност към ЕП, който "през годните е останал последователен в това да отстоява правото на членство на България и Румъния въз основа на изпълнени критерии".

"На този етап е много важно да останем активни. Несъмнено темата Шенген присъства във всеки един от разговорите ни с европейските партньори", посочи Габриел и допълни, че е важно да продължим разговорите за Шенген с Нидерландия и с Австрия. "Да имаме ясен ангажимент, че ние сме сигурна външна граница на ЕС", заяви вицепремиерът.

Мария Габриел коментира и срещата на върха на НАТО във Вилнюс. По думите ѝ тя е показала, че Украйна, борейки се с руския агресор, се бори за нашата сигурност. "Ние изпращаме много силен сигнал, че Украйна за нас е повече от партньор. Затова е много важно всички заедно да продължим със всеобхватната подкрепа", допълни тя.

Попитана на какъв етап е процедурата за избор на посланик на България в Украйна, Мария Габриел отговори: "На този етап процедурата е отворена, когато стигнем до момент, когато мога да споделя повече информация, със сигурност ще го направя".