Вътрешният министър Младен Маринов заяви пред журналисти, че подкрепата на структурите на МВР за кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор е била продиктувана от ежедневната им работа с него и прокуратурата.

Маринов коментира думите на президента Румен Радев от вчера, когато той заяви, че няма да подпише указа за назначаване на Гешев за главен прокурор и че въпреки ясното законово положение на сайта на ВСС да се пубилкуват само становища на граждански организации, са качени и такива в негова подкрепа от държавни институции, включително от структури на МВР и ДАНС.

"Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа", заяви държавният глава.

"По отношение на подкрепата, която структури на МВР изразиха към господин Иван Гешев, мисля, че няма нищо по-естествено от това хората, които работят ежедневно с прокуратурата и конкретно с Иван Гешев, да го подкрепят и мисля, че това не е престъпление, дори не е и противоправно. Така че всеки, който е преценил, че иска да изрази своята подкрепа, както и тези, които изразяват своя протест, имат право да го направят. Съвсем нормално е службите да подкрепят Иван Гешев за главен прокурор, те работят ежедневно с него, с прокуратурата, и аз съм работил. Кой, ако не те, могат да дадат оценка за неговите професионални качества, предполагам, че от това е продиктувана и подкрепата, която те са изразили. Знам, че той е човек, който притежава всички необходими качества", отвърна Маринов, давайки на Гешев висока професионална оценка. 

Министърът подчерта, че не може да се намесва в работата на ВСС за това кой и къде ще публикува съответни становища. Той допълни, че според него една подкрепа не може да се разглежда като намеса в работата на съдебната власт и че всеки, който иска да изрази своята подкрепа или протест, има право да го направи.

Вътрешният министър както и политическите сили по-рано посочи, че президентът има конституционни правомощия да вземе такова решение.

По повод днешния празник на полицията Маринов заяви, че структурите на МВР се справят успешно с предизвикателствата и че правят това, което се очаква - поддържат добър обществен ред и успешно противодействат на престъпността във всичките й форми. Той подчерта, че окомплектоването на полицейския състав е задача, с която министерството се е справило на 90%. Предизвикателствата, по думите му, са свързани с изграждането на полицаи и ръководители от новопостъпилите на работа в МВР млади хора.

Снимка: БТА

Министърът поднесе венци пред паметника в градинката до църквата "Св. Седмочисленици", а след това присъства и на отбелязването на празника в двора на ГД "Национална полиция".