Лидерът на "Воля" и зам.-председател на парламента Веселин Марешки предложи да бъде иницииран референдум за това дали да се закупуват нови бойни самолети и поиска НС да приеме декларация във връзка с резултатите от допитването в Македония, провело се в неделя.

Като припомни за двата референдума в България /за строителството на втора атомна централа и за промяна на изборната система/ и наблегна, че резултатите не са били признати за валидни заради недостиг на минимален брой гласове, на този фон, по думите му, и на това, което се случва у нас, звучало нелепо изказване на външния министър Екатерина Захариева след допитването в Македония.

Понеже всички сега си мълчим - управляващи, опозиция, патриоти - излиза, че "този пасквил" е позиция на цялата държава, още повече, че две трети от македонците казаха "не", изтъкна от парламентарната трибуна Марешки. Това е и аргументът му да поиска НС да излезе с декларация, с която "да бъдем последователни в нашите решения", "да кажем, че резултатът наказва самозабравилите се политици в Македония", както и, че подкрепяме пътя на Скопие за отстояване на националните интереси на държавата.

Лидерът на "Воля" поднови и идеята си за референдум за закупуването на нови бойни самолети. Парите за изтребителите можели да бъдат даден за здравеопазване, в което са едни от най-големите проблеми у нас. Мотивирайки предложението, Марешки сметна, че, ако бъдат удържани по 12 лв. допълнително за здраве на всеки, ще се съберат около 400-500 млн. лв годишно, а това, според здравното министерство, би решило голяма част от проблемите в сектора. Но, зам.-председателят подчерта на парламента, ако само един от най-големите проблеми може да бъде решен с тези 400-500 млн. годишно, се натрапва ясното решение, че трябва да спрем грабителската сделка за закупуването на няколко самолета и с тези пари да решаваме проблеми в здравеопазването.