Партията на Слави Трифонов да излъчи кандидат за премиер при третия мандат - тоест, да има втори опит за първи мандат. Такава идея лансира лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова по bTV.

"Ако ме питате как аз си представям третия мандат, представям си го да се разглежда като втори опит за първи мандат. Тоест, ИТН да участват, да има разговор без еднолично налагане, разговори за приоритети", добави тя. Манолова се аргументира с желанията на хората да има стабилност. На хората им трябва кормчия, който да ги преведе през три кризи, които ще съвпаднат, добави Манолова, визирайки пандемията, повишените цени и мигрантския натиск заради ситуацията в Афганистан.

Мая Манолова подчерта още, че министър-председателят не трябва да бъде политик, както и министрите от кабинета да не бъдат политически лица.

"Да има доказани професионалисти, хората да им повярват. Казахме без партийни лица, това е нашето мнение, тук би следвало да бъдат издигнати непартийни експерти", коментира Манолова в отговор на въпроса дали би се съгласила самата тя да бъде издигната за премиер. Това беше отговорът й по другите две кандидатури за премиер, лансирани в медийното пространство - председателката на НС Ива Митева, одобрявана за поста от ДБ и ИБГНИ, както и соцлидерката Корнелия Нинова, чието име спрегна соцдепутат.

Манолова отново прикани останалите формации в парламента да седнат на масата за разговори "кой да получи чисто технически третия мандат". Тя отхвърли критиките на Корнелия Нинова, че преговори отсега за третия мандат са противоконституционни, преди още да е обявил избора си президентът на коя партия ще го връчи.

"Сега е време за лидерство, за лидер, който ще каже "загърбвам интереса на моята партия, за да върви България напред". Чуйте хората и ще вземете правилното решение", апелира тя. Лидерката на ИБГНИ още веднъж обеща, че тяхната парламентарна група ще положи усилия в опит да бъде съставено правителство.

Манолова отново коментира инфарктното поскъпване на ел.тока. "Няма невинни институции и търговци в кризата с високите цени на тока на свободния пазар", заключи тя по-рано днес по време на временната парламентарна комисия по ревизията, която оглавява.