Срещу опцията за трети поред парламентарни избори и за сформирането на експертен кабинет с кратък хоризонт на действие от 6 до 8 месеца апелира председателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова в декларация от парламентарната трибуна. Тя обвини ИТН, че прави заложник българските граждани, които не желаят трети поред парламентарни избори.

Манолова призова да започне нормален диалог, нормални консултации, преговори, които да се водят в присъствието на медиите, публично и открито, за да няма инсинуации и неистини. "Контракризисен кабинет, който да изведе страната от плитчината на кризите. Без партийни лица за министри, крачка назад от партиите, за да направи крачка напред България", поиска депутатката от ИБГНИ.

 "Тази декларация е повече призив - стига прищевки, стига небивалици и излагане пред хората! Стига шоу и излъчване на министър-председатели с телевизионни кастинги. Никой тук да не се обърква, че това е реалити формат, че това е социален експеримент с българските граждани, че това е "телевизорът прави силата", заяви Манолова.

"Затова питаме - кой стои зад маневрите по терена и по ръба на нервите на българските граждани. Кой цели предизвикването на хаос и дирижира този театър на абсурда. Не е ли това груба злоупотреба с надеждите и с очакванията на хората от площадите. Не е ли плесница на лицето на тези, които искат промяна. Кой от тях иска замяната на един едноличен модел с друг едноличен модел?", попита Манолова и обвини, че това се прави от "един политически център на задкулисието".

Манолова отново повтори, че съзира дългата ръка на ДПС зад паравана на кабинета и допълни, че доказателството за това били общите атаки на ИТН, ДПС и ГЕРБ към успешните министри от служебното правителство.