Тази позиция изрази пред Европарламента българският евродепутат Евгени Кирилов, предаде БНР. Той поиска комисарят по разширяването Оли Рен да се запознае лично с данните по делото и за грубото отношение, проявено към Митрова при ареста й.
Евгени Кирилов смята, че България също трябва много добре да обмисли дали да подкрепи започването на преговори с Македония - не само заради случая със Спаска Митрова, но и заради редица други прояви на македонската страна, които, според него, са недопустими към съседна държава - членка на ЕС.
На 30 юли 2009 г. Спаска Митрова, с македонско и българско гражданство, бе въдворена с полиция в затвора "Идризово" край Скопие за изтърпяване на потвърдена от Върховния съд на Македония и влязла в сила присъда от три месеца по обвинение, че отказва да осигури на бившия си съпруг условия в собствения си дом да вижда дъщеря им на 2 г. и 6 м., родителските права върху която са присъдени на майката. Детето на Спаска - Сузана, в момента е при баща си.
В началото на месеца президентът на Македония Георги Иванов изпрати на майката на Спаска Митрова писмо, в което се казва, че не може да изпълни нейното искане за помилване на дъщеря й. Вчера пред журналисти при посещението си в Берлин Георге Иванов междувременно заяви, че след идването на новото правителство в София имало захлаждане в отношенията, предаде Дойче веле, цитирано от БНР.
"Отношенията с България на президентско ниво, с президента Първанов са на извънредно равнище. С идването на новото правителство по известен начин имаме промяна в тази политика на изграждане на добросъседски отношения, заяви Иванов без да визира конкретни причини. Надявам се, че това е на "риторично ниво" и че в бъдеще отношенията ще бъдат все по-добри и по-добри", заяви македонският президент.
Македонският президент нарече "лудост" позицията на Гърция, че спорът за името на неговата страна трябва да бъде решен по принципа "ерга омнес" – тоест едно име с географско определение за цялостна международна и вътрешна употреба. Македония не се била отказала от така наречената "двойна формула" и допуска компромисно име само в отношенията с Гърция, каза Иванов пред журналисти при посещението си в Берлин.