Това са Жанета Петрова от Върховния административен съд, Даниела Машева от Върховната касационна прокуратура и Христо Ангелов от Върховната административна прокуратура.
Жанета Петрова ще отговаря за законодателството. Европейското сътрудничество и представителството в Европейския съд за правата на човека ще бъде ресор на Даниела Машева, а Христо Ангелов ще отговаря за изпълнението на наказанията и съдебната охрана.
Правосъдният министър обяви и членовете на Магистратския съвет, който ще работи към нейния екип, предаде Фокус. Тримата съдии в него са – Красимир Влахов, председател на Софийски районен съд, Анелия Ананиева, ръководител на Административен съд – София област и Сотир Цацаров, председател на Окръжен съд – Пловдив.
Бисерка Стоянова от Столичната следствена служба ще бъде представителят на следствието в Магистратския съвет. Правосъдният министър съобщи и имената на прокурорите в съвета, който ще работи за изпълнение на 21 препоръки в Доклада на ЕК в областта на правосъдието. Красимира Колова от Върховната касационна прокуратура, Пенка Богданова, Апелативна прокуратура – Пловдив и Александър Налбантов, ръководител на Софийската районна прокуратура са обвинителите в Магистратския съвет.
Попова коментира, че нов НПК няма да има, а по-скоро ще се правят промени в настоящия. Според нея е възможно нов Наказателен кодекс да има, но след година-две.
"Експертна метла" в министерството ще има след време, но само за тези, които не си вършат работата, каза министърът.
Случайното разпределение на делата в момента е катастрофа, каза Попова, цитирана от БТА. Тя смята, че това трябва да става в рамките на всеки отдел. Попова е на мнение, че в магистратурата трябва да има специализирани отдели, всеки от които да се занимава с дела, засягащи различните престъпления.