ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ ще проведат лидерска среща в търсене на консенсус по темите, засягащи дневния ред на държавата и обществото в контекста на предстоящото връчване на първия проучвателен мандат. Срещата е насрочена за 25.04.20203 г., вторник, от 10:30 часа в зала "Запад" на Народното събрание, съобщиха от ГЕРБ. 

Представителите на медиите ще бъдат поканени за протоколни кадри в началото, а след срещата ГЕРБ - СДС ще направи изявление и ще отговори на въпросите на медиите.

В настоящата седмица ГЕРБ - СДС ще покани на срещи и лидерите на останалите парламентарно представени партии в 49-ото НС.

По-рано представителите на ГЕРБ Десислава Атанасова, Росен Желязков, Даниел Митов прогнозираха, че подобна среща ще има.

Росен Желязков, председател на НС и депутат от ГЕРБ-СДС, заяви в телевизионния ефир, че най-естественото в настоящата политическа ситуация е да има лидерска среща. Първо трябва да има лидерска среща. Докато не отмине дистанцираното говорене и не се седне на разговор очи в очи, всичко е възможно, посочи председателят на НС. Според него, правителството може да бъде като кабинета "Габровски" или да бъде чисто партиен кабинет.

"Не го предпоставяме преди лидерската среща. Ако не подкрепят първия мандат, вторият изглежда също толкова обречен. В нашия мандат ние ще посочим кой да бъде премиер", допълни шефът на 49-ото НС пред Нова телевизия.

Даниел Митов също е на мнение, че няма да подкрепят втори мандат. 

По думите на Десислава Атанасова първата стъпка между ГЕРБ и ПП-ДБ е съгласие за общи политики. Втората стъпка е съгласие за споделяне на отговорността и взаимен контрол между двете политически групи. Съставът на правителство е последната стъпка, отчете тя пред БНР.

Ако няма политическо разбирателство, алтернативата е отново избори, каза още Десислава Атанасова.

Вчера съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че "ключът" е правителство на малцинството с втория мандат, без министри на ГЕРБ. 

С първата политическа сила са готови да говорят само за политики, които биха работили с втория мандат. "Аз не бих дал празен чек на никого", подчерта лидерът на ПП.

Целта на разговорите утре е Борисов да обсъди възможностите за съставяне на правителство с първия мандат. ГЕРБ имат няколко опции, но предпочитат коалиция с ПП-ДБ, въпреки че Кирил Петков и Асен Василев на няколко пъти обявиха, че няма да подкрепят мандат на ГЕРБ. Те настояват да получат подкрепа от Борисов за втория мандат, но без участието на негови министри.

Днес президентът Румен Радев обяви, че ще забави малко връчването на първия мандат, за да даде възможност на партиите в парламента да преговарят. Освен това НС имал нужда от време, за да приеме поредица важни закони.