Депутатите приеха прехвърлянето на "Български пощи" от министъра на транспорта към вицепремиер, определен от Министерския съвет. В случая това ще бъде Калина Константинова. Законовите промени бяха приети на първо четене.

От опозицията видяха опит на управляващите да избегнат конфликт на интереси на министъра на транспорта, който управлява частна логистична компания. Управляващите защитиха предложението си с мотива, че това е част от административната реформа.

Изненадващо лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов произнесе куп суперлативи по адрес на транспортния министър Николай Събев и застана зад това "Български пощи "ЕАД да не бъдат изваждани от министерството на транспорта.

Само преди дни министърът на транспорта и "Възраждане" кръстосаха шпаги заради освиркването на Шипка и замерянето със снежни топки на премиера на 3 март, като Николай Събев дори поиска уволнението на шефа на НСО. Събев остро разкритикува и поведението на партията на Костадинов.

"Ние сме критици на това управление, но не можем да си изкривим душата, че става дума за изключителен професионалист", каза днес Костадинов от парламентарната трибуна за Събев по време на обсъждането на първо четене на Закона за пощенските услуги. Според предложението от мнозинството промени "Български пощи" ще преминат под шапката на Министерския съвет и под ръководството на вицепремиер. Лидерът на "Възраждане" заподозря интереси вътре в самото мнозинство, които са се изправили едни срещу други.

"Не знам дали не е някакво делене вътре в самото управляващо мнозинство. Смятам, че ако някой може да се справи с плачевното състояние на Пощите, това е точно този министър на транспорта", отново застана зад Събен лидерът на "Възраждане".

Той се аргументира и защо го прави. "Единият факт е, че "Български пощи" от години насам са в състояние, което е, меко казано, плачевно. Втори безспорен факт е, че настоящият министър на транспорта е един от добрите експерти в този бранш", каза Костадин Костадинов и припомни за куриерския му бизнес отпреди да стане министър.

"Възраждане" няма да подкрепи законопроекта, каза лидерът му.

"Изкарването на Пощите от системата на транспорта ще ги доубие. Ако това е целта, нека да се каже, ние няма да го подкрепим", каза Костадинов.