Това съобщи ДПА, цитирана от БТА. Меграхи бе конвоиран от полицейски коли и линейки до летището в Глазгоу, където се качи на самолет за Либия. Той потегли от затвора два часа, след като бе оповестено решението за освобождаването му. Либийски самолет Ербас-340, изпратен от Триполи, очакваше Меграхи на летището в Глазгоу, за да го отведе у дома, посочва ДПА.
Преди това бе съобщено, че това е личният самолет на Муамар Кадафи и че един от синовете на либийския ръководител ще придружава пуснатия от затвора либиец. Меграхи излежа осем години от доживотната присъда, наложена му от специален съд в Холандия през 2001 г. заради взривяването на самолета на ПанАм над шотландското село Локърби през 1988 г., при което загинаха 270 души.
Журналисти и минувачи се бяха събрали пред затвора, за да зърнат Меграхи.
Той бе освободен, тъй като е болен от рак на простатата и според лекарите му остават около три месеца живот.
"На Меграхи е наложена присъда от по-висша инстанция. Тя е окончателна - крайна и необратима. Предстои му да умре", каза по-рано днес шотландският министър на правосъдието Кени Макаскил.
Някои от близките на загиналите отправиха ругатни и размахваха юмруци срещу конвоя, изразявайки гнева си от решението за освобождаването на либиеца.
Белият дом изрази "дълбоко съжаление" от решението на шотландските власти да освободят предсрочно осъдения за атентата над Локърби либиец. По-рано държавният секретар Хилари Клинтън телефонира на шотландския министър на правосъдието Кени Макаскил и го призова да не освобождава Меграхи, а седем американски сенатори му изпратиха писмо със същото искане.
Президентът на САЩ Барак Обама поиска Либия да постави под домашен арест Меграхи. Освобождаването на атентатора от шотландското правителство бе грешка, каза Обама в отговор на въпрос, зададен му в предаване на живо по филаделфийско радио.