Вицепремиерът Лазар Лазаров временно поема функциите на служебния премиер Гълъб Донев, който по здравословни причини не планира публични изяви до края на седмицата, съобщиха от правителствената пресслужба, а по-късно допълниха, че става дума за операция на коляното. 

"Премиерът Гълъб Донев не планира публични изяви до края на седмицата по здравословни причини. За периода от 16 до 19 февруари 2023 г. включително функциите на министър-председател ще бъдат изпълнявани от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров", гласеше първото съобщение от Министерския съвет. 

В следобедните часове добавиха, че премиерът се възстановява успешно след операция на коляното. Уточнението идва след редица медийни запитвания за състоянието на Гълъб Донев. Опереацията била извършена от доц. д-р Антони Георгиев в УМБАЛ "Софиямед". "Очакванията са за бързо и пълно възстановяване на премиера Донев в рамките на няколко дни", се казва в съобщението на МС. 

 

Кабинетът на Гълъб Донев встъпи в длъжност на 3 февруари, след като преди това управлява страната шест месеца, поради невъзможност на парламентарно представените партии да съставят редовно правителство. С това кабинетът "Донев" се превръща и в най-дълго управлявалото временно правителство на страната. 

За свои заместници, освен Лазар Лазаров, Донев определи и вътрешният министър Иван Демереджиев, на транспорта - Христо Алексиев, и по управление на европейските средства - Атанас Пеканов.