Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев. Президентът го свика най-вече заради засиления бежански поток откъм Афганистан, предвид превземането на страната от талибаните, което засили и наплива на бежанци откъм българо-турската граница.

Очаква се на КСНС да бъдат обсъдени финансово-икономически мерки срещу COVID кризата и мигрантския натиск.

Снимка: БТА

 "Необходими са допълнителни мерки за възстановяване на целостта и поддържане на граничните съоръжения за гарантиране на сигурността на южната ни сухопътна граница. Затова свиквам Консултативния съвет за национална сигурност, на който очаквам съгласие и конструктивност по отношение на защитата на държавната граница", аргументира се миналата седмица Радев.

Снимка: БТА

Лидерите на парламентарните групи, председателят на Народното събрание, ръководителите на спецслужбите, премиерът и ресорните министри се събраха при държавния глава за първи път от година и половина насам. Последният съвет се проведе на 17 януари 2020 г.

Снимка: БТА

Заседанието се провежда на фона на политическа криза у нас и на настояването на президента за актуализация на бюджета, обвързана с връчването на мандата. 

Още на влизане в президентството представителите на политическите сили формулираха и коментираха най-важните за тях проблеми и въпроси, на които ще държат в началото на новата гореща политическа седмица. 

 

Снимка: Булфото

Председателят на парламента Ива Митева заяви, че още в сряда ще бъдат сформирани парламентарните комисии в НС, включително бюджетната, за да се заеме веднага с актуализацията на бюджета.

Митева ще постави въпроса пред партиите на Председателския съвет утре да започнат да обсъждат отсега датата на президентските избори.

"Всички комисии ще бъдат създадени в сряда, разпределени са местата, утре ще свикам Председателски съвет. Ще призова партиите да обмислят датата за президентските избори, защото започваме да навлизаме в този 60-дневен срок за насрочване на изборите. Говорим за президентските избори, тъй като това е задължение на парламента. Чухме президента да поставя условия миналата седмица. Винаги съм била коректна в спазването на законите, всеки трябва да знае правомощията си", каза Ива Митева пред медиите.

И тя, и лидерът на ДБ Христо Иванов коментираха искането за изслушване на главния прокурор Иван Гешев във връзка с полицейското насилие над протестиращите от миналото лято и скандалните кадри, които видяха бял свят в парламента миналата седмица.

"Ние твърдим, че той се крие, информацията представлява обществен интерес", каза Иванов.

"НС е върховен представителен орган и Гешев трябва да представи информацията на НС", непреклонен е лидерът на ДБ.

Попитана дали така не се нарушава разделението на властите и основния ни закон, а именно, че главният прокурор не може да се отчита на депутатите по конкретни дела и разследвания, председателят на НС Ива Митева се съгласи, но напомни, че в случая става въпрос за проекторешение за внасяне на доклад на главния прокурор за действията на прокуратурата, свързани с полицейското насилие. Това е процедура, вече прилагана през 2019 г., каза парламентарната шефка.

Снимка: БТА

Веднага след нея на "Дондуков" 2 пристигна и лидерът на ИБГНИ Мая Манолова, която коментира опциите за третия мандат.

"Тук някакви самостоятелни акции и заявки по-скоро биха навредили, става дума за съгласие и абсолютно техническо съгласие на мандатоносителя. Нека да е ясно, че без участието на ИТН няма как да стане", напомни Манолова. Тя посочи, че на фона на ковид кризата и събитията в Афганистан, които дават тласък на мигрантския наплив към границата, трябва да се намери общо решение. "Необходимо е съгласие, за да не се поставя под риск функционирането на основни системи", добави тя. 

Снимка: Булфото

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пък коментира важния за партията й казус за гражданството на Кирил Петков, за което по-рано днес внесоха сигнал до КС. "Има Конституция и конституционна практика по този въпрос, единствено КС може да се произнесе", каза на влизане на КСНС Атанасова.

Самият министър също дойде на КСНС и обясни пред журналистите, че съвсем скоро ще получи поискания от него и нотариално заверен документ за отказ от гражданство. Петков обясни, че е направил всички законови постъпки още през април. Според него отмяна на актовете му като министър, ако се окаже, че е незаконно на поста, "би било на ГЕРБ най-голямата мечта".

"Представете си да върнат старите ръководители на ББР. За съжаление, трябва да им кажа, че този документ ще дойде съвсем скоро", успокои служебният министър и се присъедини към колегите си от кабинета - премиера Стефан Янев, вицепремиера Гълъб Донев, финансовия министър Асен Василев, здравния Стойчо Кацаров, министъра на външните работи Светлин Стоев, вътрешния министър Бойко Рашков, които също се присъединиха към КСНС.

Снимка: БТА