В историята на междудържавните отношения между САЩ и Турция невинаги нещата са вървели в синхрон. Имало е моменти, както и случващото се днес, когато двете държави застават една срещу друга, разделени от интересите и сметките на държавниците им.

След като светът е разделен след Втората световна война, двете държави стават съюзници. Но проблемите не закъсняват. През 1964 година президентът на САЩ Джонсън пише до тогавашния премиер на Турция Исмет Иноню. Поводът-намерението на Турция да изпрати армията си в Кипър, където живее значителен контингент турско население. САЩ искат Анкара да не предприема никакви действия в тази посока, за да не се изправи срещу друга държава от НАТО-Гърция. Но след 10 години Турция извършва военна операция на острова и на практика го разделя на турска и гръцка част. САЩ въвеждат оръжейно ембарго за турците, но те затварят за американците базата Инджирлик и всичко приключва.

През 1971 година Турция отказва да спре производството на мак, от който се приготвя дрога за Западна Европа и САЩ. Тогава турският премиер Еджевит приема риска и не се вслушва в исканията на Вашингтон. Този конфликт също приключва без сериозни последствия за Анкара.

През 2003 година американците искат от Турция да използват нейната територия за плацдарм при нападение срещу Ирак. Но парламентът в Анкара гласува против това искане. Това е неочаквано за всички, но остава в сила.

През 2008 година Турция отказва да пусне кораби на НАТО в Черно море поради наличието на международно споразумение за използване на Босфора и Проливите. Точно тогава избухва руско-грузинската война и евентуално присъствие на военни кораби на НАТО в Черно море би дало на грузинците повече тежест в последвалите преговори.

Сегашната криза е финансова и политическа. Турция иска Фетулах Гюлен, САЩ-пастор Брансън. Но това е само върха на айсберга. Всъщност Ердоган иска да е самовластен и да не се подчинява на никого и харесва П,тин, който е в тази позиция. А Тръмп си гледа търговията и не приема съюзна държава да го рекетира като купува оръжия от Русия. Изходът от започналата икономическа и политическа война между тях ще стане ясен до дни.