Подкрепяме кандидатурата, издигната от Инициативен комитет, за Красимир Каракачанов и Явор Нотев като обща патриотична кандидатура за президент и вицепрезидент, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Решението е взето късно снощи, обясни той, цитиран от БТА. Симеонов посочи, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще трябва да "преодолее своето его" и да отстъпи място, за да може Нотев да е кандидат за вицепрезидент.

Другото условие, според Симеонов, е от ВМРО да не поискат и вицепрезидентския пост.

Разбрах от Валери Симеонов, че НФСБ подкрепя тази инициатива, за което им благодаря, коментира сутринта Красимир Каракачанов. Според него това е един много сериозен жест. Той каза, че според него Нотев би бил добър партньор на "Дондуков" 2.

"Атака" също подкрепя идеята Красимир Каракачанов и Явор Нотев да са кандидат-президентска двойка, заяви по-късно в парламента лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той отчете номинацията като успех по пътя към окрупняване на патриотичния вот за бъдещи парламентарни избори.

Ако продължаваме на парче, поотделно, особено в конфронтация, няма да отидем никъде, смята Сидеров. Според него сега има условия за хубав резултат, за обединяване на виждането, че са нужни президент и вицепрезидент, които да представляват патриотизма, една друга визия за България с повече суверенитет, с повече самочувствие, с правилното виждане в посока национален интерес.

В отговор на въпрос дали ще могат да работят заедно с лидера на НФСБ Валери Симеонов Сидеров посочи, че моментът изисква минимализиране на конфронтацията и укрепване на държавата. За една такава кауза трябва всички да бъдат градивни, а не да си играем на политиканстване, коментира той.

Много хора ще приемат с разбиране и удовлетворение факта, че личности, формации, които са враждували, сега загърбват това за една обща кауза, смята Сидеров. Разчитаме на много гласове, повече отколкото за нас като партии поотделно, допълни той.

Явор Нотев, който по професия е адвокат и защитава Сидеров в делата срещу него, заяви, че приема кандидатурата като стъпка към обединението на всички ориентирани към защита на националните интереси политически формации. Интересите на страната ще са отправната точка за търсенето на единение между патриотичните организации, каза още той.

Идеята за тази президентска двойка беше лансирана в четвъртък от Инициативен комитет, начело с водача на съюз "Защита" и бивш депутат от "Атака" Йордан Величков. В комитета влизат още ген. Петър Илиев и професорът по политически науки от Калифорнийския университет Никола Алтънков.

Считаме, че подходящ тандем биха били историкът, доктор по международно право и международни отношения Красимир Каракачанов за президент и доказаният юрист и зам.-председател на НС Явор Нотев за вицепрезидент", посочват в писмо от Инициативния комитет.

Лидерът на ВМРО вече беше кандидат за президент на партията си през 2011 година, когато взе малко над 33 000 гласа.

Изборите за президент и вицепрезидент тази година ще се проведат на 6 ноември, реши по-рано парламентът.

АНКЕТА: Закъсняват ли партиите с кандидатите за президент?