Антикорупционната комисия изпрати повторна покана до правосъдния министър Надежда Йорданова, с която от комисията я канят да се яви заради започнала проверка.

Новата дата, за която КПКОНПИ кани Йорданова за снемане на сведения, е в четвъртък.

От антикорупционната комисия напомнят, че очакват от правосъдния министър копия на жалби и сигнали срещу главния прокурор. Освен това от институцията искат информация за конкретните дати, на които са получавани сигнали срещу Гешев и дали министерството е предприело действия по тях.

Първата покана към Йорданова да даде обяснения пред комисията беше за днес, но тя отказа да се яви.

"Няма да се явя на посочената в призовката дата и час за "даване не обяснения" като гражданин, тъй като не е налице законно обоснована причина за това", изтъква вчера Йорданова в писмото си до КПКОНПИ.

Проверката на КПКОНПИ за наличието в Министерство на правосъдието на сигнали срещу главния прокурор Иван Гешев започна на 1 февруари след сезиране от изявления в медиите на Надежда Йорданова. Изискани са заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация от правосъдния министър. До настоящия момент изисканите материали не са изпратени от Министерство на правосъдието. Затова за изясняване на фактите по направените от нея изявления в медиите от КПКОНПИ са поканили Йорданова.