Стефан Янев е новият служебен премиер на България. Той ще оглавява кабинета, който ще управлява до провеждането на предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

Стефан Динчев Янев е роден на 1 март 1960 г. в пловдивското село Поповица. Средното си образование завършва през 1979 г. в Техникума по електротехника в Пловдив. След това е приет във Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) "Г. Димитров" в Шумен. През 1983 година се дипломира със специалност "Земна артилерия" и квалификация инженер по експлоатация на електронноизчислителна техника.

Военната си кариера ген. Янев започва през същата година като командир на артилерийски взвод и батарея в Асеновград. През следващите 10 години той стига до командир на дивизион.

През 1993 г. Стефан Янев завършва Военната академия "Г. С. Раковски" в София. Забелязан е заради доброто владеене на английски език и през 1996 г. става експерт в Дирекция "Международно сътрудничество" на Министерството на отбраната, когато България вече участва в програмата на НАТО "Партньорство за мир". Освен английски език, Янев владее немски и руски.

От 1998 г. до 2000 г. работи като офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ, гр. Монс, Белгия, след което е назначен за старши помощник-началник в отдел "Стратегии и доктрини" в Управление "Планиране на отбраната и въоръжените сили" в Генералния щаб на българската армия.

От 2001 до 2004 г. ген. Янев заема различни длъжности в Министерство на отбраната, след което заминава за Вашингтон, където е слушател във Военния колеж към Националния военен университет по специалността "Стратегии за национална сигурност". На следващата година става началник департамент "Трансформации" в Центъра на НАТО за борба с тероризма в Анкара, Турция. От 2007 г. до 2010 г. ген. Стефан Янев е директор на дирекции "Отбранителна политика" и "Политика за сигурност и отбрана" в МО.

Следващите 3 години - от 2011 до 2014 г. бригадният генерал изкарва като военен аташе във Вашингтон.

На 2 май 2014 г. Стефан Янев е назначен за началник на Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново, но остава за поста само месец. През юни 2014 г. той подава оставка и напуска армията.

От 27 януари до 4 май 2017 г. е заместник министър-председател и министър на отбраната на Република България в служебното правителство на Огнян Герджиков, а впоследствие е секретар по сигурност и отбрана на президента Румен Радев.

Бригаден генерал Стефан Янев е семеен и има две деца.