"Винаги съм осъждал и ще осъждам насилието от всякакъв вид. Всички ние трябва да се държим достойно в нашата страна и очакваме всички чужди граждани да се държат по същия начин, когато идват у нас", каза днес премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и добави, че като държава Република Северна Македония има изградени институционални, правни и процедурни механизми за защита правата на малцинствата, предаде специално за БТА агенция МИА.

"Осъждам всички, които предизвикват безредици и правят провокации, за да накърнят отношенията с източната ни съседка. Институциите трябва да действат съгласно закона за всички, които разпространяват провокации и искат да нарушат отношенията в държавата и между страните в региона. Това важи както за нашите граждани, така и за гражданите от чужбина, които искат да дойдат в страната ни и го правят, независимо от коя държава идват", каза Ковачевски в отговор на журналистически въпрос по време на днешното си посещение в университета "Гоце Делчев" в Щип.

Той обеща, че ще бъдат въведени допълнителни ресурси в службата на омбудсмана, където гражданите ще могат да подават сигнали за определени нередности, извършвани срещу тях, включително за използване на език на омразата.

"Процесът на присъединяване към Европейския съюз е дефиниран в преговорната рамка, а една от основите за присъединяване към ЕС са добросъседските отношения, което означава, че институциите комуникират по начин, който осигурява достойна и функционална комуникация между двете държави. Всички, които не искат да ни видят като член на ЕС и правят провокации, го правят точно за това. Такива има у нас, но и в България. Страната ни ще предотврати и ще използва всички механизми на системата, за да не се случи подобно нещо в бъдеще на човек, независимо от коя държава идва", каза Ковачевски и добави, че основен приоритет на правителството е достойнството на страната и нейните граждани.

Премиерът посочи, че ще бъде направено всичко в рамките на правомощията на правителството, за да се гарантира мирно и достойно честване на 4 февруари - "рождения ден на великия Гоце Делчев".

"Конкретните дейности са от компетентността на министерството на вътрешните работи и се осъществяват въз основа на Закона за чужденците, т.е. разпоредбите, които регламентират кое лице не може да влезе в страната поради действия, които нарушават международните отношения на страната ни и вътрешния ред, независимо дали този човек е политик или има друга дейност", подчерта Ковачевски.

Бойко Борисов обеща на майката на Християн Пендиков да информира за инцидента Манфред Вебер

Бойко Борисов обеща на майката на Християн Пендиков да информира за инцидента председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер, става ясно от публикация на профила на лидера на ГЕРБ във фейсбук.

Осъждаме агресията срещу Християн Пендиков, каза Борисов. на среща с майката на младежа в централата на ГЕРБ. Лично ще разговарям с лидера на ЕНП Манфред Вебер и ще настояваме на европейско ниво да бъде осъден побоят над него, обеща той. Борисов увери, че ще запознаят Европа и Вебер с трагедията в Охрид.