"Възраждане" не са получавали покана от кмета на София Васил Терзиев за среща. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов пред журналисти в парламента.

По-рано от Столичната община съобщиха, че Терзиев кани лидерите на политическите сили за намирането на общи приоритети за съвместна работа в полза на гражданите на столицата и за стартиране на работата на Столичния общински съвет (СОС). Според прессъобщението поканата е изпратена до лидерите на всички партии и коалиции, представени в СОС, а срещите ще се проведат преди заседанието на Съвета на 20 ноември.

"Бих посъветвал г-н Терзиев по-скоро да помисли за това дали въобще ще има Столичен общински съвет", коментира Костадин Костадинов. По думите му "Възраждане" няма да подкрепят кандидатурата на Борис Бонев за председател на СОС.

"Ние имахме и ще имаме собствен кандидат", подчерта лидерът на политическата сила. Всеки е "добре дошъл" да подкрепя "Възраждане", няма да откажем подкрепа от ПП-ДБ, отговори той на въпрос дали има нова "сглобка" между тях, ПП-ДБ и БСП. На някои места в страната ПП-ДБ са "патерица на "Възраждане", допълни Костадинов.

Той каза още, че председателят на комисията по европейски въпроси Кирил Петков не е включил представители на "Възраждане" в делегация на Народното събрание, която трябва да замине за Мадрид на 26-28 ноември за пленарна среща на комисиите по европейски въпроси на националните парламенти на страните от ЕС. Затова от политическата сила са изпратили писмо до председателя на НС Росен Желязков, в което настояват техен представител да бъде включен в делегацията. "Възраждане" има трима членове на комисията, уточни Костадин Костадинов.

Според него причината да не бъдат включени е, че на партията му се гледа като заплаха за влизането на България в Шенген.

Председателят на комисията Кирил Петков е включил трима от ПП-ДБ, един на ГЕРБ, БСП и на ДПС, както и двама сътрудници. Депутатите ни попитаха и защо, тъй като дискриминира третата политическа сила", добави Костадинов.

"Фактът, че МВР призна, че не могат да спрат емигрантския натиск, застрашава влизането ни. Незнайно защо за плачевното състояние на българо-турската граница и мигрантския натиск виновни са от "Възраждане". Мигрантите минават през България без проблем, затова пак ние ли сме виновни?", попита той.

Относно случилото се снощи в центъра на София Костадинов смята, че това е пореден "пошъл театър".

"Не оставката на един министър, а на цялото правителство, за да не допускаме повече ситуация, в която някой да клати държавата в името на неговия личен, частен интерес" - така лидерът на "Възраждане" отговори на въпрос дали искат оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. На уточняващ въпрос кой клати държавата посочи: "Този, който вчера и днес отказва да влезе в парламента - ГЕРБ и ДПС. Извивайки ръцете на "Продължаваме промяната-Демократична България"(ПП-ДБ), се опитват да преразпределят позиции вътре в кабинета".

По-рано съпартийката му Цвета Рангелова каза пред журналисти, че случилото се в пленарната залата с вота на недоверие (прегласуването бе отложено за сряда заради липса на кворум) е невиждано, но било очевидно е желанието на БСП да помогне на правителството да оцелее.

"Очевидно се клати сериозно сглобката, предстои да видим дали ще има продължение това Народно събрание. Не сме част от кабинета и нямаме задължение нито да го пазим, нито да осигуряваме кворум", добави тя.

"Това, което се случи снощи, би могло да бъде квалифицирано по различни начини. Предстои да видим дали действително има тежки вандалски прояви", коментира Рангелова ескалиралия снощи протест на футболни фенове.

Депутатката от "Възраждане" съобщи още, че днес ще внесат искане в Конституционния съд за задължително тълкуване на нормата на чл. 155 от Конституцията какво е задължителното изискуемо мнозинство при приемането на трите четения на измененията и допълненията на основния закон.

"Провокирани сме от различния подход на комисиите в 43-ото и в 49-ото Народно събрание. Досега, до това НС, всички предшестващи изменения на Конституцията са се правили с правила, съгласно които за второ четене е било необходимо три четвърти мнозинство от всички народни представители", посочи Рангелова.

По думите ѝ недоумение е събудило у тях обстоятелството, че 49-ото НС е приело други правила и поради тази причина искат КС да даде тълкувание какво е задължителното квалифицирано мнозинство.