Референдумът, организиран от "Възраждане", беше проведен, внесен и успешно преминал проверките в Народното събрание и ГРАО. Предстои да премине през комисии и да бъде гласуван в пленарна зала до 7 юли 2023 г. След това той ще се проведе със следващите избори, които и да са те.

Това заявява лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по повод предложения от ПП-ДБ документ за общо управление с ГЕРБ, озаглавен "Механизъм за гарантиране на реформаторската програма". В него като 7-а точка е записано:  "Създаване на гаранции за изпълнение на управленската програма във връзка с приема на България в Еврозоната чрез изработване на обща политическа позиция относно законосъобразността на инициативата за референдум на Възраждане."

"В пресконференция, дадена в следобедните часове, част от управляващата коалиция ПП-ДБ, които само за няколко седмици се превърнаха в патерица на ГЕРБ и ДПС, са поставили шест точки като условие към своите коалиционни партньори. Тези условия са изискване, за да продължи да съществува американския проект наречен българско правителство. Като седма точка е изработването на цитирам "обща политическа позиция относно законосъобразността на инициативата за референдум на "Възраждане", пише лидерът на партията Костадин Костадинов.

"Във връзка с това искане на ПП-ДБ, по-известни като патерица на ГЕРБ и ДПС, които управляват заедно с тези, които наричат "мафия" в една коалиция, нека да е ясно: Никой няма да обезличи усилията на над 600 000 българи, които положиха подписа си за запазване на българския лев. В страната ни има закон, който всички ние от "Възраждане" спазваме и инсталираните във властта ПП-ДБ също ще спазват. Референдум ще има и ако някой смята, че ще бъде осуетен или предотвратен с фашистки методи, жестоко се лъже", заявява в заключение Костадинов.