"Ситуацията показва, че държавата е заложник на един човек, който превръща политическото и физическото си оцеляване в залог за бъдещото развитие на България, защото очевидно е, че тук спорът касае не фигурата на премиера, а на министъра на вътрешните работи", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пред медиите във Варна по повод отказа на президента да издаде указ заради предложения в кабинета за вътрешен министър Калин Стоянов.

Според Костадинов неговата фигура се е оказала и по-важна от премиерската, "защото МВР опъва чадър над купуването на гласове". Костадинов каза, че без чадъра на МВР Пеевски нямало да събере повече от 30 000 гласа на изборите, защото нямал електорат. По повод протеста на полицаите Костадинов заяви, че "всеки един полицай, който излезе в защита на министъра, означавало, че и той е част от системата, осигуряваща чадъри.

В отговор на въпроса дали ще се отзоват на инициативата на ПП-ДБ за консултации между партиите да изберат зам.-председатели на Сметната палата и другите вакантни места от "домовата книга", за да има избор президентът да излъчи служебен премиер, лидерът на "Възраждане" каза, че се намираме в днешната ситуация именно заради тях и промените в Конституцията.

"Най-малкото, което ПП-ДБ да направят, е смирение, защото се намираме в тази ситуация заради техния инфантилизъм", коментира Костадинов.

"Ние ще си помислим за консултации, но определено ПП-ДБ не са решението, а са част от проблема", категоричен беше лидерът на "Възраждане". "Само преди няколко дни четоха декларация срещу "Възраждане" за санитарен кордон, а три дни по-късно искат преговори с нас", припомни Костадинов по адрес на ПП-ДБ.