Ако се стигне до връчване на третия мандат, ГЕРБ иска да види какъв кабинет ще бъде предложен и какви ще са неговите приоритети. Това обяви пред БНР здравният министър от кабинета "Борисов 3" Костадин Ангелов.

"Ако ДБ получи трети мандат, трябва да говорят с нас и да ни посочат приоритетите си. Лесно е да се крещи по площадите и да се пишат статуси във Фейсбук. Трудно е да се пишат закони".

По-рано днес Народното събрание отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габровски за премиер, издигната с първия мандат на ГЕРБ-СДС. Своята подкрепа дадоха депутатите от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Български възход". Против бяха БСП, "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане". 

Днес се роди една нова коалиция - на изборите. Това заяви проф. Костадин Ангелов: "Желанието на ПП да отидем на нови избори беше по-силно от това за стабилността на България. Не чухме нито един аргумент за личността на предложения министър-председател и неговите качества, както и за качествата на кандидатите за министри".

Проф. Ангелов обясни нападките от страна на Кирил Петков срещу Николай Павлов.

"С изнасянето на информация, че правителство на Петков е направило така промените в "Булгаргаз" и КЕВР, че да могат да се крадат стотици милиони левове. Нас са ни управлявали едни мошеници и крадци, които са използвали държавата, за да трупат милиони в офшорни сметки. Рашков ли ги е прикривал? Да доведеш едно дружество с много дивиденти почти до фалит, за да се прикриват злоупотреби с газ. Оказа се, че ПП са хората на Путин в България. Те са направили така, че да купуваме руски газ през посредници. Искали са да се прекрати вноса на азерски газ. Това означава 100% руски газ".

Приоритетите, които Габровски посочи, са на всички политически партии, но се оказа, че от парламентарната трибуна се говори предизборно, каза той.

"ПП, БСП, "Възраждане" и ДБ говореха на избирателите си. Не ги вълнуват проблеми на българските граждани".

Дали сме пълна свобода на министър -председателя да си подбере експертите, посочи проф. Ангеловм, а след това добави: "ПП отново проявяват лицемерие и двуличие. Те казаха ,че ще са конструктивната опозиция. Но такава не може да предлага кабинет. Няма как да подкрепим правителство, съставено от лъжци и крадци".

При третия мандат ГЕРБ иска да види какъв кабинет ще бъде предложен и какви ще са неговите приоритети, посочи проф. Ангелов. Той не изключи възможността за подкрепа на правителство с мандат на ДБ.

"Ако ДБ получи трети мандат, трябва да говорят с нас и да ни посочат приоритетите си. Лесно е да се крещи по площадите и да се пишат статуси във Фейсбук. Трудно е да се пишат закони".

Ако се стигне до нови избори, пак ще ги спечелим и ще сме първа политическа сила, убеден е проф. Ангелов: "Качваме резултат, защото хората се убеждават, че ГЕРБ са единствената отговорна партия. Всички останали са за площадна демокрация. Държавата не се управлява през Фейсбук. Моделът "Борисов" е този, който реши финансова криза, бежанската криза и COVID кризата. Моделът "Борисов" е устойчивост и отговорност, както и развитие в ероатлантическа посока".