Промяната има за цел да се установи активно, открито и прозрачно управление на горския сектор, се посочва в съобщението, се казва в съобщение на правителствената информационна служба, цитирано от БТА.
Публикувани бележки на Световната банка от март тази година, изготвени въз основа на обсъждания с представители на организации на обществения и частния сектор и на гражданското общество, показват, че е налице разпространено мнение, че горският сектор е корумпиран и се управлява лошо. Широко разпространено е и безпокойството за легитимността на т. нар. "заменки", от които, според данни на неправителствени организации, държавният горски сектор губи около 0.5 млрд. евро, се посочва в съобщението.
Общо 3543 декара гори на средна цена по държавна оценка 8.09 лева на квадратен метър са заменени от 16 до 23 януари 2009 г., съобщи преди два месеца настоящият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов. В този период са направени 47 замени, като само за 23 януари те са 25, обяви тогава Найденов.
С друго решение правителството от днес освободи по нейна молба Ширин Местан като председател на Държавната агенция за закрила на детето.
Доц. Георги Костов притежава богат професионален опит и квалификация в областта на горското стопанство. Роден е през 1959 г. в София, завършил е Висшия Лесотехнически институт (сега Лесотехнически университет), където в момента ръководи катедра Лесовъдство. Специализирал е в Австрия, Швеция, Швейцария и Холандия.