Днес е 23 септември и почитаме онези мъже и жени, които са дали живота си в антифашистката борба. Това написа в социалната мрежа "Фейсбук" лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите на червения лидер днес почитаме паметта на всички онези, които са били водени от чисти идеи и са мечтали за справедливо и солидарно общество, както и за благоденствието на всеки човек.

"Никой не е забравен, нищо не е забравено", пише още Нинова. Според нея именно това ни задължава днес да сме непримирими към всяка проява на фашизъм, на насилие и на разединение.

Септемврийското въстание от 1923 г. е организирано от Българската комунистическа партия (тесни социалисти) под натиск от Коминтерна, като опит за сваляне на режима на Демократическия сговор, установен с Деветоюнския преврат. В него се включват също така леви земеделци и анархисти. Въстанието е насочено към "установяване на работническо-селско правителство" в България.

Септемврийско въстание като понятие е наложено от българската марксистка историография. Съвременната историография, като отчита организацията, мащабите и резултатите, характеризиращи септемврийските събития от 1923 г., ги окачествява като Септемврийски бунтове.