"Опустошителна, братоубийствена война с тежки последици за целия свят - в областта на енергийната сигурност, икономиката, инфлацията, бедността и доходите на хората" - това се казва в позиция на лидера на БСП Корнелия Нинова по повод една година от руската инвазия в Украйна, съобщиха от пресцентъра на партията.

Според Нинова поведението на България спрямо войната през тази година е било противоречиво заради политическата нестабилност и липсата на редовно правителство, което да изразява една трайна и последователна позиция.

"Позицията на БСП е последователна и ясна: ненамеса на България, запазване на неутралитет, хуманитарна помощ за бягащите от войната, за майки с деца, но непредоставяне на оръжия и търсене на дипломатически изход", посочи Нинова.

По нейните думи, наблюдавайки събитията от последните дни, изглежда, че конфликтът се задълбочава.

"За нас пътят е прекратяване на военните действия, преговори по дипломатически път и установяване на траен мир. България може дори да бъде инициатор на такава политика, ако имаме повече самочувствие и характер - за нас целта е мир, а не война", добавя Корнелия Нинова.

На 24 февруари 2022 година руският президент Владимир Путин обяви военно нахлуване в Украйна от север, изток и юг. Москва нарича това "специална военна операция".