Соцлидерката Корнелия Нинова заяви, че се приема антисоциален бюджет, за което отговорност носи президентът. Тя влезе в задочен спор със служебния премиер, който после дойде на дебатите по удължителния закон за бюджета.

"Замразени доходи, заеми и милиарди за изтребители - това е бюджетът, който парламентът приема днес", обобщи Нинова.

Преди това пленарната зала неколкократно отхвърляше искането на БСП да се обсъди вдигането на минималната работна заплата на 50% от средната за страната. След поредното решение, че въпросът няма да се дискутира с аргумента, че не може да се правят такива промени между първо и второ четене в удължителен закон, Нинова обвини останалите партии в НС, че проявяват двоен стандарт, защото приемат за гласуване промени, внесени от други партии.

"Служебният кабинет замразява доходите до края на март, но доходите в тази криза, инфлации и скъпотия могат да останат замразени за дълго време, защото в същия закон се казва, че трите месеца на удължаването не се броят във времето, когото няма парламент. Ами ако отидем на избори, които сигурно ще са в средата на година май-юни и това означа, че до юни можем да останем със замразени доходи, ако няма парламент тези три месеца могат да станат и 8 месеца", обвини Нинова.

"На правителството се разрешава, замразявайки доходите, да изпълни инвестиционни разходи одобрени от НС - това са самолети за ВСС за няколко милиарда лева. Освен това ще се разреши на служения кабинет да взима заеми в размер на 12 милиарда лева", обвини още тя.

"Това прокламирано евроатлантичеко мнозинство ще приеме най-антиевропейския бюджет и има един основен виновник за това и това е президентът Румен Радев и неговите изпълнители в служебния кабинет, които отказаха да внесат нов бюджет", отсече соцлидерката.

Съпредседателят на ПП Асен Василев я подкрепи. "Права сте, всички предложения от комисия трябва да бъдат гласувани. Този удължителен закон ще работи със сигурност до юни, ако не и до юли, и каквото се приеме днес, то ще остане закон поне за половин година", подчерта Василев. Той изрази недоумение, че пленарната зала не желае да подкрепи данъчните облекчения за деца на фона на приказките за демографска криза.

Гълъб Донев отрече обвиненията на Нинова, че бюджетът е антисоциален.

"Не бих казал, че този бюджет не е социален - напротив, и не разбирам защо Народното събрание трябва да приема размер на минималната работна заплата", каза той в отговор на обвиненията на Нинова.

Донев коментира, че планираните 12 милиарда евро заем са средства за гарантиране на падежи, които предстоят през март тази година за покриване на плащания по външни дългове, поети от България и гласувани от НС.

"Не сте прави да внушавате на българските граждани, че има нещо скрито и задкулисно, което минава през Закона за удължаване действието на държавния бюджет 2022 г.", категоричен беше Донев.

Преди това депутатите не приеха предложението данъчната отстъпка за дете да стане 900 лева от 1 януари следващата година. В момента те са 600 лева и остават толкова и за 2023 г.

Искането за повишение от 300 лв. направиха от "Продължаваме промяната". Те са изчислили, че това струва на бюджета 200 млн. лв.

Въпреки че на заседанието на бюджетната комисия ГЕРБ и ДБ гласуваха за увеличение на данъчното облекчение, в пленарната зала днес те бяха против. "Колегите от ДБ и ГЕРБ да обяснят защо постъпиха така или вече има коалиция "Да прецакаме младите хора", реагира Искрен Митев от ПП.

"Не знам дали от ГЕРБ влизат в магазините и виждат цените и защо така отказват на младите хора по-високо облекчение", подкрепи искането бившият социален министър Георги Гьоков от БСП.

Той призова да се публикува разпечатката от гласуването и да си види кой как е гласувал. "Ще ви тежи на съвестта това и дано на следващите избори да ви се отрази и на резултатите", каза социалистът.