"Не сме очаквали третият мандат да дойде при нас. Приемаме го като задължение и много сложна ситуация." Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред "Лице в лице", след като президентът връчи третата папка за опит за съставяне на кабинет на левицата.

Лидерът на БСП заяви, че се свиква Национален съвет на левицата в сряда, на който ще се реши как и с кого ще се случат лидерските срещи. По думите ѝ трябва да е с всички лидери от парламентарно представените партии. Нинова обаче обясни, че оставя на съвета да реши.

Според нея лидерските срещи не трябва да са двустранни, а ще са по-ефективни, ако е една обща. По думите на Нинова тя трябва да се състои до края на седмицата. "Ако видим, че няма как да се състави кабинет, ще върнем мандата. Нямаме намерение да го бавим. Ще е трудно да се намери мнозинство, но не е невъзможно", каза още Нинова.

Тя коментира и аферата "Нексо", като според лидера на БСП "Демократична България" и "Продължаваме промяната" ще понесат щета в политически аспект.

Нинова заяви, че премиерът, ако се стигне дотам, трябва да е равно отдалечен от всички.

Относно формулата на правителството лидерът на левицата каза, че ако се стигне дотам, от БСП ще се съобразят с останалите, които ги подкрепят. "Ние сме мандатоносителят, но сме абсолютно наясно, че с 24 депутати сами не можем да направим правителство без да поставяме червени линии. Трябва спокоен нормален отговорен разговор, в който да се реши ще има ли кабинет, или не", добави Нинова.