"Направих всичко по силите си. Оттук нататък отговорността е на президента." Това написа в профила си във Facebook лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова, след като стана ясно, че БСП ще върне неизпълнен мандата на държавния глава Румен Радев в четвъртък.

"Днес след като обявихме, че утре връщаме мандата неизпълнен, ми се обадиха разтревожени десетки асоциации на средни и малки предприятия, работодателски организации, домоуправители, граждани. Твърдението на всички е, че хаосът с цените на енергоносителите, който се задава и липсата на решения на КЕВР, ще бъдат фатални за икономиката и семействата. Настояват за спешни решения на правителството в оставка и на Народното събрание", заяви Нинова и продължи:

"Искам да им кажа: направих всичко по силите си, за да помогна. Предложих открити и честни преговори за правителство, което да даде сигурност и спокойствие. Атакуваха ме, че имитирам, за да остана министър".

Лидерът на БСП отбелязва в публикацията си, че е предложила НС да продължи работа до 15.08. и да мандатът да бъде задържан дотогава, но са я нападнали, че нарушава Конституцията.

"Нападнаха ме, че нарушавам Конституцията, и че го правя от жажда за власт за още две седмици. Предупредих какво ни чака без председател на КЕВР. Обявиха ме за некомпетентна и алчна за власт", посочи Нинова.

"Внесох програма и закони, които щяха да решат много от проблемите. Днес даже и не ги допуснаха в дневния ред на парламента", добави вицепремиерът в оставка.

По думите ѝ тя е проявила търпение, търсила е мостове и е предлагала решения.

"Сега се разбира, че съм била права, но е късно. Утре връщаме мандата. Яростта, омразата и желанието за бързо идване на власт на стария модел на управление от страна на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане", уби всяка възможност за държавническо и разумно решение за излизане от кризата. Оттук нататък отговорността е в ръцете на президента и на онези, които не проявиха никаква грижа за хората и грам мисъл за следващите месеци", завършва поста си лидерът на БСП Корнелия Нинова.