"Ако искаме истинска промяна и всеки държи на това, което е обещал преди изборите, без БСП не може" - това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като започнаха консултациите за съставяне на кабинет.

Тя оцени като лицемерна възможността "партиите на промяната" да съставят кабинет с подкрепата на ДПС, с оглед на акцията на "Демократична България" на плажа в парк "Росенец" и създаването на специална комисия по темата в парламента.

"Днес ще имаме първа среща с "Има такъв народ" (ИТН), така че много важно е да чуем каква е тяхната позиция за подкрепа, програма. Може би ще последват още срещи", коментира Нинова.

Тя определи като неприемлив първоначалния подход на ИТН да не водят разговори.

По думите ѝ политиките са по-важни, но значение имат и личностите, които ще изпълняват тези политики. 

"Важно е да се изпълнят нашите съществени политики", каза Нинова и отново потвърди, че ако третият мандат дойде при тях, имат готовност, за разлика от първия път, когато го върнаха. Ако БСП получи трети мандат, биха поканили министри от служебния кабинет, за да има приемственост.

Според нея има няколко най-важни приоритети - приемане на Плана за възстановяване и устойчивост, актуализация на Бюджет 2021 и подготовка на Бюджет 2022, подготовка за евентуална нова вълна на COVID-19. Като дългосрочни приоритети Нинова посочи реформата в здравеопазването, икономиката и съдебната система. Като първи въпрос на масата на преговорите обаче би поставила преизчисляването на пенсиите.