До този момент в близката акватория на Черно море са открити три плаващи мини - в Босфора, на около 12 мили източно от нос Инеада, Турция, и на около 40 мили източно от Констанца, Румъния. Наличието на плаващи мини показва, че войната вече ни засяга пряко. Това потвърди командирът на Военноморските ни сили контраадмирал Кирил Михайлов на пресконференция, след като вчера бяха получени сигнали от няколко района.

И трите мини са унищожени. Те са били от типа котвена малка мина с 20 кг. взривно вещество. Мините в Босфора и Инеада са били в бойно положение, а тази от акваторията на Румъйния не е била в бойно положение.

"Продължаваме да следим какво се случва в Украйна. Периодично се облита акваторията на България, за да се потвърди дали се забелязват плаващи мини и да бъдат обезвредени своевременно", допълни шефът на ВМС.

"Наличието на 3 плаващи мини показва, че войната вече ни засяга пряко. По отношение на корабоплаването се вземат мерки, за да няма инциденти", каза още контраадмирал Михайлов.

По отношение на риболова опасността е по-малка - мините минават далеч от Бургаския и Варненския залив. Течението върви от север на юз - на миля от Калиакра, от Варна е на 20 мили, от Бургас е на 30 мили, а срещу Резово е 3 мили.

"Мините не са пуснати от подводница. Мините не са потънали на нужната дълбочина и са за борба с кораби. За малките лодки мините не представляват голяма опасност, защото лодките могат да маневрират бързо. Малки са мините и не се виждат добре от корабите, а радарите ги хващат късно и е трудно за реакция", завърши шефът на ВМС.