Компромисните поправки по доклада за Северна Македония, който заедно с този за Албания ще се гласува във външната комисия на Европейския парламент, са получили необходимото мнозинство, съобщи БНР. Вотът по целия текст на двата документа се очаква до броени минути.

По-рано докладчикът за Северна Македония - евродепутатът Илхан Кючюк каза пред "Хоризонт", че по документа са били дадени 280 предложения. Част от тях са обвързвали започването на преговорите със спазването на договорите за добросъседски отношения с България и с Преспанското споразумение, други пък са се придържали към новата рамка на Еврокомисията, без включването им като условие.

"В крайна сметка се стигна до едно много солидно компромисно предложение, което казва на първо място, че добросъседските отношения са важна част от преговорния процес и договорът с България от 2107 г. трябва да бъде напълно имплементиран. На второ място той играе ключова роля за регионалното сътрудничество и само въз основна на него могат да бъдат изградени отношения на партньорство, на приятелство и на прагматично взаимодействие между двете страни, основано на възможностите, които дава Европейския съюз".

Ако бъдат одобрени тази вечер, докладите за Северна Македония и Албания вероятно ще бъдат гласувани в пленарна зала на 24-ти и 25-и март.