Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната-Демократична България" оглави временната комисия за проверка на факти за дейността на Глеб Мишин за евентуално неправомерно представяне на българско гражданство. Кандидатурата му получи 125 гласа в подкрепа, 31 - "против", шестима се въздържаха.

Другата номинация за председател беше на на Петър Петров от "Възраждане", но не успя да събере повече гласове. "За" бяха 44 народни представители, 76 - "против", 44 депутати се въздържаха.

За заместник-председатели бяха избрани Валентин Радев от ГЕРБ-СДС и Цветан Енчев от ДПС. Комисията ще работи 3 месеца и ще излезе с доклад за резултатите от дейността си.

Тя е на пропорционален принцип и се състои от 17 членове, съобщава БТА.

Целта е да бъдат проверени всички факти и обстоятелства за дейността на Глеб Мишин за евентуално осъществяване на неправомерно предоставяне на българско гражданство, пишат авторите на решението. Тя ще трябва да провери изнесените данни в публикация в сайта "Медиапул" със заглавие "Схемата "Глеб Мишин". В нея се твърди, че над 4000 души от бившия СССР опитват да вземат БГ паспорт.

В публикацията се заявява се също, че въпросните документи са минали през проверка от ДАНС, като за огромното мнозинство от тях не е бил установен проблем. Депутатите имат за задача и проучат и установят на какви нива е пробивът в националната ни сигурност и в колко от тези над 4000 преписки за получаване на българско гражданство се съдържат документи с невярно съдържание.

Не беше прието предложението на Петър Петров от "Възраждане" проверката да не се ограничава само с фигурата на Глеб Мишин.

"Само тези 4000 преписки ли са проблемни, защо не се направи една по-широка ревизия, възможно е да има и други лица, които да оказват корупционно влияние върху много по-голям обем преписки", посочи депутатът. Петров уточни, че по принцип от неговата парламентарна група ще подкрепят проекта. Те обаче предложиха паритет от 12 депутати, но мнозинството го отхвърли.

"Идеята е, ако се установят хора, които биха компрометирали отделни сектори в Министерството на правосъдието, те да бъдат покрити, няма да се произведе нищо в т.нар. временни комисии на паритетен принцип", аргументира се Петров.

"Ще правим комисии, за да може някой от ПП-ДБ да говори на своите избиратели, за да забравят, че управляват с ГЕРБ и ДПС, и ще претоплят темата за руски агенти в България", коментира колегата му Цончо Ганев. "Как за 35 години хора като Атанасов не повдигнаха въпросите, че освен руски, агенти може да има турски, от САЩ, от цяла Западна Европа", зачуди се той.